Snabbt har tryggheten för löntagarna försämrats

Luleå2007-08-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För en dryg vecka sedan kunde man läsa på NSD debatt hur Mats Hulth och Ulf Adelsohn som representerar Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, ivrigt framhåller regeringens förslag som nu är ute på remiss, att sänka arbetsgivaravgifterna i syfte att stimulera tillväxt och sysselsättning. Att minska eller rent ta bort dessa otyg förutom pensionsavgiften som så starkt ha hämmat utvecklingen i bland annat tjänsteföretagen måste väl ses som välgärning om man inte har insikt i vad dessa arbetsgivaravgifter egentligen är.



Arbetsgivaravgiften som för år 2007 är 32,42 procent av bruttolönen tillhör löntagarna som framförhandlade löneutrymmen för att säkerställa tryggheten för löntagarna under olika perioder i livet. Dessa procentavgifter fördelar sig enligt följande:



4 &tempmargin;Ålderspension  10,21

4 &tempmargin;Sjukförsäkring  8,78

4 &tempmargin;Föräldraförsäkring  2,20

4 &tempmargin;Efterlevandepension  1,70

4 &tempmargin;Arbetskadeförsäkring  0,68

4 &tempmargin;Arbetsmarknadsavgift 4,45

4 &tempmargin;Allmän löneavgift  4,40



Av dessa arbetsgivaravgifter är det endast den allmänna löneavgiften som är att betrakta som skatt och om nu påhejarna till sänkning av arbetsgivaravgiften vill genomföra detta så är det endast dessa 4,40 procent som man kan röra för de övriga är löntagarnas outtagna löneutrymmen.

Den nya regeringen har i samband med den förändrade arbetsmarknadspolitiken infört subventioner för nystartsjobb genom att man befriar arbetsgivaren dessa avgifter, och då gäller det hela utrymmet på 32,42 procent, under lika lång tid som man har varit borta från arbetslivet.

Nu vill man införa en sänkning med 22,21 procent inom tjänstesektorn för att komma tillrätta med bland annat svartarbeten och de oerhört höga personalkostnader som finns inom denna sektor.



För det första tvivlar jag starkt att det blir någon förändring vad gäller svartarbeten och enligt den statistik vi har inom LO-familjen tillhör inte tjänstesektorn de mest högavlönade.

Detta är endast ytterligare ett sätt att genom framtida otrygghet med starkt försvagade trygghetssystem skapa förutsättningar till privata trygghetssystem för dem som har råd, och kraftigt dumpade löner inom dessa branscher. Ska vi löntagare tolerera att man genomför sådana förändringar så måste vi vara tillräckligt konsekventa och säga till dessa människor som kommer omfattas av sänkta eller borttagna arbetsgivaravgifter att:



4 &tempmargin; Nej, du omfattas inte av sjukförsäkringen och kan därigenom inte få vare sig sjukpenning eller sjukersättning

4 &tempmargin; Nej, du omfattas inte av föräldraförsäkring så du kan få ut föräldrapenning

4 &tempmargin;Nej, du omfattas inte av efterlevandepension när din kära har gått bort

4 &tempmargin;Nej, du omfattas inte av någon arbetsskadeförsäkring när du gjort dig illa eller invalidiserats på ditt jobb

4 &tempmargin;Nej, du omfattas inte av några arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller a-kassa



För vissa grupper kommer vi till och med att säga att ålderspension inte gäller.



Med de försämringar som skett de senaste åren inom såväl sjukförsäkringen, arbetskadeförsäkringen, arbetsmarknadspolitiken samt pensionerna så måste vi börja föra diskussion om vi inte ska ta tillbaka våra outtagna löner och bilda någon helt ny instans som administrerar våra medel och leverera den trygghet som vi löntagare vill ha under perioder och skeenden i våra liv.



Thomas Lundberg

Ombudsman

IF Metall Norrbotten
Läs mer om