Staten har avgörandet för landsbygdens överlevnad

Landsbygden har haft en tuff utveckling under 2000-talet. Befolkningsutvecklingen och den kommunala ekonomin har i många kommuner och regioner skapat stora svårigheter samtidigt som infrastrukturen och den offentliga servicen försämrats.

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Luleå2009-09-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trots de negativa kurvorna har inte landsbygdsbefolkningen gett upp hoppet att kunna vända utvecklingen.
Länsstyrelserna i Värmland och Dalarna har tillsammans med FLF, Hela Sverige ska leva och SmåKom som ett positivt exempel redan funnit bra alternativ till nedlagda oljebolagsmackar. By-Mackenkonceptet sprider sig i olika former över landet. Kommunerna arbetar tillsammans med byalag för att bevara och nyutveckla viktig service på landsbygden.
SmåKoms styrelse menar att vi just nu befinner oss i kritiskt läge där vi på alla nivåer i samhället behöver ta ställning till vilka framtida vägar vi ska beträda. Ska vi tillåta att den viktiga servicen för hushåll och småföretag successivt försvagas även de kommande åren eller ska vi tillsammans, staten, kommunerna, den privata sektorn och de ideella rörelserna, skapa en ny struktur där landsbygdens cirka tre miljoner invånare på nytt kan känna framtidstro?

Vi är helt övertygade om att den hushålls- och småföretagsinriktade service som staten driver och har ansvar för utgör den grundstruktur som övrig service behöver som en plattform för sin verksamhet och sina framtidsinvesteringar.
Ett förlorat postkontor, en stängd polisstation eller en nedmonterad arbetsförmedling ger signaler om att den aktuella orten eller kommunen inte har någon positiv framtid, speciellt om den ligger långt från en expansiv större tätort. Vi menar att staten på många sätt har den nyckel som behövs för att andra aktörer och befolkningen på landsbygden ska våga investera i en positiv utveckling.

I ett sådant scenario är statens egen servicepolicy mycket avgörande. Det vi önskar av regeringen med stöd av riksdagen för att få en utvecklingsinriktad servicestruktur är främst:
4 Att regeringen i skilda former garanterar en minsta nivå på servicens kvalitet, mångfald och lokalisering när det gäller den statliga servicen
4 Att regeringen öppnar för att skapa någon form av integrerade servicecentra där även andra aktörer som privata, kommunala och ideella servicegivare bjuds in
4 Att varje kommun i landet garanteras en minsta nivå på den statliga servicen under en längre period, förslagsvis i sexårsperioder, för att andra aktörer ska våga göra långsiktigt verkande investeringar
4 Att regeringen redan vid kommande årsskifte via regleringsbrev och ägardirektiv visar en tydlig linje i den statliga servicepolitiken som en grund för landsbygdens viktiga serviceförsörjning och positiva utvecklingsmöjligheter.

Vi är från SmåKoms sida beredda att samverka med regeringskansliet för att skapa de lösningar som krävs för ett verkligt "landsbygdslyft" och ge regeringens landsbygdsstrategi ett kraftfullt och trovärdigt innehåll. Landsbygdens människor, naturresurser, yrkeskunnande, entreprenörskap samt rika kultur behövs för Sveriges framtida utveckling och tillväxt.

Läs mer om