För 100 år sedan, 1917, blev Nils Edén Sveriges statsminister. Nils Edén föddes i Piteå och under en tid studerade han på Läroverket i Luleå. Edén är en av Sveriges viktigaste statsministrar, han var högst central i hur den svenska demokratiseringen utvecklades.
Nils Edén var statsminister och Liberalernas partiledare. Han såg han till att trotsa kungen och möjliggöra för att socialdemokrater också kunde räknas som demokrater bland dåtidens höger och få en plats i svensk politik.
Tillsammans med Socialdemokraternas stöd drev Liberalerna och Nils Edén igenom rekordmånga liberala reformer såsom allmän rösträtt (för både män och kvinnor), parlamentarism och en lång rad välfärdsreformer, åtta timmars arbetsdag, en ny fattigvårdslag där varje kommun bland annat blev skyldig att hålla ett ålderdomshem, utvidgad arbetsolycksfallsförsäkring, skolreform, giftermålsbalk som gjorde att även gifta kvinnor blev myndiga, samt att Sverige gick med i Nationernas förbund. Han satte grunden för den fortsatta utvecklingen av Sverige och skapade grunden för vår moderna demokrati.
Nils Edén bör enligt oss få mer uppmärksamhet än en gata i Piteå uppkallad efter sig i Norrbotten. Vi kommer föreslå Luleå kommunfullmäktige att Nils Edén på något sätt bör uppmärksammas i Luleå, det kan vara att en skola uppkallas efter honom eller att kommunen på annat sätt uppmärksammar hans gärningar. Edén studerade nämligen vid Läroverket i Luleå innan han flyttade till Uppsala för fortsatt karriär.
Att hedra den moderna demokratins statsminister och beslutet om införande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män år 1918 (som fick genomslag i 1921 års val) är en viktig signal i tider som denna där populister sprider sig från både höger och vänster.