Storstadsfixeringen i politiken ett strukturproblem

Luleå2009-09-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför kommande val börjar politiker positionera sig för att appellera till de potentiella väljarna. Vad är det politikerna fokuserar på inför kommande val?
Ett perspektiv som är viktigt att ha i minnet när man diskuterar dagens och framtidens politik är urbaniseringen, vilken pågått i decennier. Urbaniseringen, det vill säga då människor flyttat från glesbygd/landsbygd till större orter, främst storstäder, har medfört att politiken blivit mer storstadsfixerad. Att vinna storstadens väljare innebär ett steg närmare makten i regering samt majoriteten i riksdagen.
Av det skälet ser vi allt oftare politiker på nationell nivå som driver en politik vilken oftare prioriterar storstäder framför övriga landet. Det har fungerat under decennier men nu börjar problemen bli ohållbara för övriga delar av Sverige.

Ett annat skäl till storstadsfixeringen i politiken är det strukturproblem som nuvarande politiska ansvarsstruktur har med två politiska arenor, en för kommunerna och en annan för hela landet. Jag bortser då från den begränsade förmåga landsting med nuvarande politiska ansvarsförhållande har i respektive län. Förutom det är Sverige i likhet med många andra länder anpassade till globaliseringen och beroendet till vad den levererar.
Sverige är sammantaget i och med detta mer sårbart och mindre optimalt i sin utveckling genom att de olika landsdelarna är begränsade i möjligheten att utvecklas på egna meriter. Den här problematiken går att lösa, men då krävs det strukturella förändringar.
Det viktiga med detta blir att Sverige skapar en ny representativ politisk nivå (de kommande regionkommunerna med relevant politiskt innehåll ) i varje landsdel. Dessa kommer att värna om de olika landsdelarna i Sverige och ge hela Sverige möjligheten till en hållbar samt optimalare utveckling.

I det här perspektivet blir stundande valrörelse troligen mer en maktkamp om storstadsväljare i stället för om innehållet i en politik som är bra för Sverige och framtiden. Det blir mer en fråga om politisk taktik än politiskt innehåll.
Följden blir att politiker (storstads framförallt) värnar om storstaden och efterlyser en politik som utvecklar denna. Men den framtida samhällspolitiken har större utmaningar än så. Då måste trenden med nuvarande befolkningskoncenrationer till storstäder våga ifrågasättas. En storstad är beroende av sin omgivning och omvärld.
Den framtida utvecklingspotentialen för ett land som Sverige finns men är väldigt onyttjad i glesbygd/landsbygd. Här kommer den framtida försörjningen samt utvecklingskraften att kunna utvecklas.
Genom att med en framtida klok politik skapa förutsättningar (de kommande regionkommunerna) för de olika landsdelarna blir politiken anpassad för en nationellt varierande utveckling. Utbildningbehov och arbetskraftsefterfrågan kan då se olika ut beroende på var människor verkar.

Den regionala utvecklingen kommer att bli mycket betydelsefull för Sverige som helhet. Inrikespolitiken kommer i huvudsak att behöva decentraliseras till regionerna.
Att se de här behoven till förändring och nödvändigheten av en övergång från gamla till nya perspektiv är viktigt för nuvarande och framtida politiker för att Sverige ska kunna utvecklas ännu bättre.

µ Svar till Olov Abrahamsson, NSD ledarsidan den 28 augusti, samt till Peter Hultqvist och Karin Åström, NSD Debatt den 13 augusti.
Läs mer om