Strandskyddslagen dåligt läst av Maud Olofsson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
NSD Debatt den 2 februari.
Näringsminister Maud Olofsson har tydligen inte läst på strandskyddslagen, innan hon skriver debattartiklar om att det blir lättare att få bygga nära stränder.
Näringsminister Maud Olofsson uttalar sig i en debattartikel i NSD den 2 februari att det kommer att bli lättare för kommunerna att ge strandskyddsdispenser och att det nya regelverket river bort hinder som funnits för utveckling av landsbygden. Hon skriver också att Centerpartiet till skillnad mot Socialdemokraterna är övertygat om att kommunpolitiker kan ta ansvar för både skydd och utveckling.
Men varför har ni borgerliga politiker drivit igenom en ny lag, som innebär att det blir svårare att få bygga nära stränder?
I "Strandskydd - En vägledning", utgiven av Boverket och Naturvårdsverket och som ska ligga till grund för hur kommunerna ska tolka lagen, kan vi ta del av följande:
Lagstiftaren har utgått från att det ska råda stor restriktivitet vid dispens från strandskyddet, i och med att det är viktigt för allmänhetens intressen. Strandskyddet ska trygga att allmänheten har tillgång till strandskyddsområden genom allemansrätten. Den nya lagen stärker strandskyddet genom att särskilda skäl för dispens preciserats. Det finns numera enbart sju preciserade skäl för att ge dispens. Kommunen ska vara restriktiv när den pekar ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Den nya strandskyddslagen har bland annat tagit bort möjligheten att ge dispens för en lucktomt. Det ska vare en fri passage närmast stranden på minst tjugo meter. Miljö- och friluftsorganisationer har rätt att överklaga beslut om strandskyddsdispens. Hänsyn ska tas för att skydda djur och växter. Utmed kusten ska kommunen vara restriktiv när man pekar ut landsbygdsutvecklingsområden.
Jag kan inte hitta något om att det blivit lättare att få bygga nära stränder. I stället har man tagit bort vissa möjligheter och lagt på ytterligare regler, som att kommunen ska ta in synpunkter från Naturskyddsföreningen och ev. några andra organisationer samt att vi ska ta hänsyn till djur och växtliv.
Den enda möjligheten som öppnar strandskyddet är att kommunen kan peka ut områden för landsbygdsutvecklings
i strandnära läge ( LIS-områden).
För Luleå innebär det att vi inte får ge dispens utmed kusten och om vi ska hävda landsbygdsutveckling bör vi peka ut dessa områden i vår översiktsplan och den ska godkännas av länsstyrelsen. Det finns en hel del förutsättningar som måste uppfyllas innan LIS-områden accepteras.
Vi Socialdemokrater i Luleå jobbar stenhårt med att utveckla vår kommun. Jag lånar gärna Maud Olofssons glasögon, som hon förhoppningsvis använt när hon tagit del av den nya lagstiftningen.