Stefan var på gymmet när högra sidan av kroppen plötsligt slutade fungera. Eva hade precis kommit till jobbet på dagis när hon inte hittade orden. Och Anders, han satt vid frukostbordet med sin fru när hon såg att hans ena mungipa hängde så konstigt.
Alla tre kunde ha fått svåra men av sin stroke; som förlamning eller afasi. Men i dag lever de sina liv ungefär som förut. Stefan, Eva och Anders är tre personer med akut stroke som har fått vård i tid.
I morgon, på Internationella strokedagen, vi vill sätta ljuset på alla som kommer att få en stroke i framtiden och vad vi kan göra för att rädda dem. Många med akut stroke skulle kunna räddas om de bara fick den livsviktiga propplösande behandlingen trombolys, en av de mest effektiva behandlingarna i akutmedicinen. Men ett av de stora problemen i strokevården är att så många kommer till sjukhus för sent.
Norrbottens läns landsting har, tillsammans med alla andra landsting och regioner i Sverige, tagit initiativ till Nationella strokekampanjen som startade i oktober 2011. Kampanjen har gått ut på en enda sak - att lära människor symtomen på stroke så att de kan larma 112.
I dag känner halva Sveriges befolkning till AKUT-testet och det har räddat liv. Ett konkret resultat av kunskapsökningen är att andelen patienter som fick propplösande behandling ökade med cirka 25 procent under kampanjens 14 första månader - utöver den ökning som stadigt sker till följd av nya rutiner i vården.
Detta enligt data från det nationella kvalitetsregistret riks-Stroke. Baserat på siffrorna för de första 14 månaderna är det i dag över 60 personer som har räddats av behandlingen och lever ett normalt liv - personer som annars skulle ha varit beroende av sjukvårdsinsatser. Det motsvarar 50 miljoner sparade kronor för samhället i form av sjukvårdskostnader, produktionsbortfall och liknande - lika mycket som landstingen och regionerna har satsat.
Nationella strokekampanjen är en unik kampanj. Och de goda resultaten när det gäller effekter i vården och kostnadseffektivitet är världsunika. Men även om kampanjen har varit extremt framgångsrik, kommer fortfarande alldeles för många patienter med akut stroke till vården för sent.
Om ett drygt halvår är Nationella strokekampanjen slut, men vi får inte låta de goda effekterna av kampanjen gå tillbaka. Tillsammans måste vi i landsting, regioner och inte minst kommuner hålla i och ta ansvar för att sprida det viktiga AKUT-budskapet vidare bland medarbetare och invånare.
Stefan, Anders och Eva är tre av dem som hann få den viktiga behandlingen. För dem betydde kunskap allt. Människor omkring dem kände igen symtomen och larmade 112. Tack vare det kom de snabbt till sjukhus. Så snabbt att de fick den livsviktiga behandlingen som löste upp proppen, fick blodet att flöda och föra ut syre till alla delar i deras hjärnor igen.
Vi måste helt enkelt se till att kunskapen som räddade Stefan, Eva och Anders förs vidare. Det är vi skyldiga dem och alla strokepatienter som kommer efter.