Det är ingen slump att Boden står som värd för en av de största årliga travtävlingarna samtidigt som svenska hästar tillhör den yttersta världseliten. Utan den stora regionala spridningen, med 85 000 travhästar och fler än 900 tävlingar från Jägersro i söder till Boden i norr, skulle svensk travsport inte vara den samma.
Kombinationen av regional bredd och internationell elit är ingen slump. I Sverige har trav- och galoppsportens eget spelbolag, ATG, ensamrätt på spel på hästar och allt överskott från spelet återförs till sporten. I år handlar det om 1,7 miljarder svenska kronor som finansierar allt från prispengar, satsningar på ungdomar, uppfödarpremier, utbildning, och forskning till upprätthållande av historiska kulturvärden som kommer hela Sverige till del.
Men denna modell är inte självklar. I många länder har travsporten inte samma villkor och möjligheter att stå på egna ben. Pengar från spelet på hästar saknar i många länder den tydliga koppling till sporten som finns i Sverige. De privata spelbolagen som i dag konkurrerar via internet vill gärna lägga beslag på den vinst som ATG i dag återför till de aktiva inom trav- och galoppsporten. Det skulle få stora konsekvenser och snabbt utarma den svenska travsporten.
En viktig aspekt som allt för sällan diskuteras i relation till den svenska modellen för spel på hästar gäller djurskydd och hästvälfärd. I regeringens djurskyddsutredning som just nu är ute på remiss pekas travet ut som ett positivt exempel, med de noggranna kontrollsystem vi har för att upptäcka missförhållanden. Alla travtävlingarna bevakas till exempel av banveterinärer och vi har ett mycket starkt dopningsskydd, med nästan lika många dopningsprov som hela humanidrotten tillsammans.
Men bra ska bli bättre. Travsporten kommer med start i år att införa ett unikt hästomsorgsprogram som omfattar djurskydd, smittskydd och hållbarhet. Den här kvalitetssäkringen riktar sig bland annat till hästhållning, träning och tävling.
Sverige tillhör världseliten inom travsporten, och det gäller också inom djurskydd och hästvälfärd. De svenska framgångarna i internationella travsammanhang och den höga nivån på djurskydd och hästvälfärd är två sidor av samma mynt. Båda möjliggörs av en svensk modell för spel på hästar som gör att pengarna som sporten genererar återförs till samma sport och dess aktiva. Den som vill värna ett starkt djurskydd får inte blunda för de bakomliggande orsaker som stärker möjligheterna till att göra det möjligt.
Rimliga ekonomiska villkor för hästnäringen ger också bättre förutsättningar för ett gott djurskydd och hästvälfärd på en hög nivå. De hästar som springer över mållinjen på PEAB-travet Boden på lördag är föremål för höga ambitioner för djurskydd och hästvälfärd. Dessa ambitioner går hand i hand med höga sportsliga ambitioner och för att värna dem båda är pengarna från spelet på hästar en avgörande betydelse. Bodens tävlingar på lördag har många vinnare, också utanför banan i stall runt om i landet.