Kvalitet inom den högre utbildningen är ett viktigt område. Självklart handlar det om att lärare ska ha en möjlighet att utföra sitt arbete. Det handlar om en gymnasieutbildning som håller måttet.
Men det handlar också om en högskola som lär ut akademiska kunskaper.
Ett mått för att mäta kvalitet är att titta på antalet disputerade lärare och på lärartätheten. När jag går ut och säger att lärartätheten och antalet disputerade lärare är lägre på nya regionala universitet och högskolor gör jag det med stöd i rapporten kunskapens läge från Saco.
Det som oroar mig mest är att denna ?låga? kvalitet i hög grad drabbar studenter från en studieovanbakgrund som
i många fall kan betecknas arbetarbakgrund. Vad detta beror på är inte kartlagt, men man kan konstatera att den svagaste gruppen i samhället får den sämsta utbildningen. Det är oroväckande nog!
Men som jag ser det är inte lösningen att man helt enkelt lägger ner de regionala högskolorna, tvärtom tror jag att de har en viktig funktion.
Man kan se att de tydligt breddar antagningen och att grupper som annars inte skulle ha läst vidare efter gymnasiet nu gör det. Problemet ligger i att man har för lite pengar och för många platser.
En specialisering, som exempelvis Luleå tekniska universitet har gjort, kan vara en väg att gå, att man satsar på ett fåtal områden men också blir bra på dem. Än mer kommer krav att ställas när vi går in i Bolognaprocessen.
Frågan man kan ställa sig är huruvida alla universitet och högskolor ska aspirera på att bli fullvärdiga universitet.
I många fall kanske det är bättre att ta hand om grundutbildningen och sedan fördela forskningen över landet. Det finns ingen poäng med att alla ska göra allting!
Vi från Saco studentråd tror att det är viktigt att man satsar på universiteten/högskolorna genom att ge resurser för att bedriva en god utbildning. Det handlar om rejält stärkta resurser för att hämta hem urholkningen på en femtedel som har skett sedan de kraftiga utbyggnaderna startades.
Att vi ska ha en utbildad arbetskraft är en självklarhet, men den ska vara av absolut toppkvalitet. En utbildning av världsklass är Sveriges chans i den internationella konkurrensen.