Det är fortfarande alldeles för svårt att bli och vara företagare, och det är för få som tar steget. Sjukvården är många gånger ineffektiv och svårtillgänglig. Utbildningsresultaten i skolan fortsätter att sjunka. Alldeles för många svenskar har så lite sparpengar att de bara klarar oförutsedda utgifter på några tusenlappar.
Om man lyfter blicken från det hemvanda ser man att det inte behöver vara så.
I den så kallade Reformbanken har Svenskt Näringsliv samlat spännande och framgångsrika reformer från hela världen.
Till exempel hur just tillgängligheten i vården blev mycket bättre där man på olika håll i världen tillät "Retail Clinics", det vill säga små vårdmottagningar i eller i anslutning till köpcentrum, och med generösare öppettider än på vanliga vårdcentraler och akutavdelningar.
Vårdmottagningarna kan inte diagnostisera eller behandla alla sjukdomar, men de vanligaste vardagsåkommorna. Den goda tillgängligheten har lett till att trycket minskat på den övriga sjukvården, till gagn för både patienter och sjukvårdsekonomin.
Eller hur företagande och entreprenörskap har blomstrat på så vitt skilda platser som Storbritannien, Makedonien och Sydkorea när man inrättade ekonomiska frizoner med enklare regler och låga skatter. Tack vare sin ekonomiska frihet har till exempel det nedgångna området Docklands i London förvandlats till ett finansiellt centrum, och befolkningen har fördubblats.
Reformer under förra mandatperioden är en viktig anledning till att Sverige i dag står så stabilt när marken gungar under Europa. Då sänktes skatten i flera steg. Den tidigare allt annat än friska sjukförsäkringen reformerades i grunden. Vi fick en ny och modern lag om arbetskraftsinvandring, bland annat.
Men om vi ska stå lika stadigt nästa gång det blåser måste vi fortsätta. Behovet av reformer finns. Liksom idéerna och de framgångsrika föregångsexemplen.
Svenskt Näringsliv tror inte att alliansens riksdagsledamöter från Norrbotten heller tycker att Sverige är färdigt. Därför hoppas jag att till exempel Krister Hammarbergh de närmaste åren ska ställa krav på sina ministrar och partikamrater att tänka nytt och annorlunda. Och göra vad de själva kan i riksdagsarbetet.
För precis som Sydkorea, Makedonien, Storbritannien och USA vill vi att Sverige ska bli känt för att vi vågar göra annorlunda - inte för att vi är bäst på att göra ingenting.