Sverige och EU leder globala utvecklingen

Besvikelse är stor över att världens ledare i Köpenhamn inte kunde enas om nya kraftfulla åtgärder för att möta klimatutmaningen. Världen förlorar värdefull tid i kampen för att undvika allvarliga klimatförändringar samtidigt som kostnaderna stiger för att hantera dem.

Foto: Heribert Proepper

Luleå2010-01-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men det är också viktigt att se att processen fram till Köpenhamnsmötet innehållit många positiva signaler och viktiga konkreta förändringar. Den globala omställningen mot en mer miljöeffektiv ekonomi har börjat och kommer att fortsätta. Och ingen borde längre kunna blunda för den positiva kraft som finns i EU-samarbetet.
Sverige och EU leder den globala utvecklingen och med konkreta mål för energi och klimat till år 2020 har industri och marknadsaktörer fått tydliga förutsättningar för hållbara och klimatsmarta investeringar. Detta har inte ändrats. Klimatomställningen kan bidra till innovationer, tillväxt och nya gröna jobb.
När Sverige övertog ordförandeklubban var de största och viktigaste utmaningarna ekonomin, sysselsättningen och klimatet. Frågor som påverkar var och en av EU:s medborgare. Den ekonomiska krisen och arbetslöshen skulle lösas med gemensamma krafter. Det svenska ordförandeskapet antog utmaningen och kan på punkt efter punkt leverera.

Nu finns exempelvis nya regler för finansmarknaden på plats, som gör oss bättre rustade för de ekonomiska kriser som kan komma i framtiden. De svenska kraven på långtgående förändringar av bonuskulturen blev först hela EU:s politik och anammades senare av världens mäktigaste länder i G20.
Den kanske enskilt viktigaste fråga som det svenska ordförandeskapet lyckats ro i hamn är Lissabonfördraget. Fördraget, som gör unionen mer öppen, effektiv och demokratisk, trädde i kraft den 1 december efter att Sverige lyckats hitta en lösning som fick den tjeckiske presidenten att skriva under.
Med Lissabonfördraget på plats skulle även två nya, tunga, politiska poster tillsättas, EU:s permanenta ordförande och EU:s höga representant. Även på den punkten lyckades det svenska ordförandeskapet ena medlemsländerna.

Det räcker inte att vara regeringsduglig bara på hemmaplan. Alliansregeringen har genom ett lyckat ordförandeskap visat att man även klarar av att axla ett europeiskt och globalt ledarskap. Frågan är om Socialdemokraterna och dess samarbetspartier kunde ha gjort jobbet lika bra?
Det var bara något år sedan som Miljöpartiet började bejaka EU-medlemskapet och Vänsterpartiet är alltjämt hårdnackade motståndare. Sverige stod inför en stor utmaning när vi tog över ordförandeklubban i juli.
Bokslutet visar att vi antog utmaningen och ledde EU framgångsrikt under hösten och vintern 2009.

Läs mer om