Myndigheten ska ta fram ett trafikförsörjningsprogram som ska visa vilka stråk och inom vilka områden som samhället anser det angeläget att det ska finnas allmän kollektivtrafik, så kallad trafikplikt. Samhället ska säkra tillgängligheten där man beslutat om trafikplikt genom att upphandla trafiken.
Hur den nya myndigheten ska organiseras är en het fråga i länet just nu. Många förordar landstinget som ny myndighet. Vi i Luleå håller inte med. Vi anser att man bättre uppfyller lagens intentioner med ett kommunalförbund bestående av landstinget och länets kommuner.
Kollektivtrafik är ett av de viktigaste verktyg vi har för att skapa möjlighet till utveckling och tillväxt i regionen. Den är också viktig för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi anser att det är nödvändigt att hålla samman daglig samhällsplanering och planering och drift av kollektivtrafik.
Kommunernas inflytande över kollektivtrafikplaneringen måste säkras då den är en viktig faktor för det kommunala självstyret och samhällsplaneringen. I dag är det kommunerna som planerar för stadsutveckling och driver på skapandet av attraktiva städer och regioner. Inte landstinget.
I Norrbotten har vi på olika sätt försökt stärka den regionala och lokala kollektivtrafiken. Vi vill att den utvecklingen ska fortsätta för att vi ska nå en hållbar tillväxt. Arbetet har gett resultat. Resenärer i Norrbotten och Luleå hör till de mest nöjda i landet.
I Luleå har vi utvecklat en tätortstrafik som under flera år fått så goda betyg av resenärer att Luleå anses ha Sveriges bästa lokaltrafik. Den utvecklingen måste fortsätta. Vi är övertygade om att det måste ske i nära samspel med övrig utveckling av Luleå och inte i en organisation som har fokus på den regionala trafiken.
Vi har i Norrbotten i dag ett finansieringssystem för kollektivtrafik som innebär att landstinget har kostnadsansvar för stomlinjer och tågtrafik medan kommunerna har ansvar för inomkommunal trafik och tätortstrafik. En nära koppling mellan kostnadsansvar och utveckling av trafik är mycket viktig.
Vi anser att ett kommunalförbund har förutsättningar för att behålla fördelarna med det system vi har idag. Fördelningen av ansvaret innebär att det finns goda möjligheter för myndigheten att enigt besluta om trafikförsörjningsprogram och trafikplikt eftersom kostnader för trafikförändringar och ambitionshöjningar endast berör den som har kostnadsansvaret.
För att säkerställa en fortsatt positiv utveckling vill vi även fortsättningsvis lokalt planera och ta ekonomiskt ansvar för tätortstrafiken. Därför förordar vi ett kommunalförbund som kollektivtrafikmyndighet.
Kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun
Yvonne Stålnacke (S)