Ta ditt ansvar som förälder
Snart närmar sig hösten och med den även skolstarten för alla de ungdomar som ska börja första året på gymnasiet. En del elever kommer att flytta hemifrån och genomföra sin gymnasieutbildning på annan ort långtifrån sina föräldrar.
Både lokala och nationella undersökningar visar att ungefär hälften av våra 16-17 åringar dricker sig rejält berusade minst en gång i månaden. foto: scanpix
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Både lokala och nationella undersökningar visar att ungefär hälften av våra 16-17 åringar dricker sig rejält berusade minst en gång i månaden. De ungdomar som dricker alkohol i dag dricker större mängder alkohol än tidigare generationer av ungdomar.
CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotika genomför årliga nationella undersökningar i åk 9 och åk 2 på gymnasiet. Deras undersökning från 2008 visar att alkoholen medför en rad allvarliga konsekvenser för våra ungdomar på gymnasiet:
4 Ungefär en femtedel av de berusade ungdomarna anger att de tappar pengar eller andra värdesaker samt råkar ut för olyckor eller skadas på annat sätt.
4 Mer än en fjärdedel av gymnasieungdomarna, både pojkar och flickor, uppger även att de har haft oskyddat sex under berusning.
4 Dessutom visar undersökningar att hälften av dem som testar narkotika gör det under sin gymnasietid.
Det händer även något med föräldrarnas förhållningssätt. En undersökning visar att andelen föräldrar som är positiva till ungdomars drickande ökar från 15 procent när ungdomarna är 15 år till 57 procent när ungdomarna är 16 år.
Undersökningar visar att ungdomar till föräldrar med en positiv hållning till ungdomars drickande, dricker betydligt mer, än ungdomar till föräldrar med mer restriktiv hållning.
Vi vet att det du som förälder säger och gör fortfarande har stor betydelse för din ungdom. Vi vet också att det är viktigt att du som förälder upprätthåller 18-årsgränsen och att du är tydlig med att du inte tillåter användning av någon form av alkohol eller droger.
Det kan vara viktigt att påminna din ungdom om att det är förbjudet att dricka alkohol för dem som är under 18 år. Det har även stor betydelse om du bestämmer dig för att inte bjuda på alkohol hemma och att inte köpa ut alkohol till din ungdom eller deras kompisar.
Ett annat tips är också att på det föräldramöte, som oftast inträffar några veckor efter skolstarten, ta upp frågan bland föräldrarna hur ni ska agera om ungdomarna ska ha fest. Diskutera även gärna 18-årsgränsen med andra gymnasieföräldrar och efterfråga den policy som din gymnasieskola har kring alkohol, tobak och narkotika.
Se också till att ha roligt med dina ungdomar och visa att det går utan alkohol. Då underlättar du deras utveckling till självständiga vuxna!