I Norrbotten finns 36 700 fastigheter som inte har kommunalt avlopp. Av dessa beräknas 9 200 vara olagliga eftersom de saknar annan rening än slamavskiljning.
Med dagens åtgärdstakt skulle det ta 87 år att rena samtliga små avlopp i Norrbotten. För att minska risken för sjukdom och övergödning behöver kommunerna i Norrbotten höja takten i tillsynen.
Orenat avloppsvatten i dricksvatten och badsjöar är ett allvarligt problem och beror ofta på dålig rening och läckage från små avlopp. En modern avloppsanläggning har en teknisk livslängd på cirka 20 år vilket innebär att minst fem procent av de små avloppen måste åtgärdas varje år.
I en enkät till kommunerna i Norrbotten visade det sig att det under 2017 beviljades tillstånd för att åtgärda 1,15 procent av de små avloppen i Norrbotten.
I dag har kommunerna tillsynsansvar för de små avloppen, men långt ifrån alla kommuner genomför de kontroller som krävs. Vi behöver en ökad åtgärdstakt inte bara i Norrbotten utan också i hela landet. När fler kommuner tar ansvar för oberoende kontroller höjs kvaliteten på våra små avlopp. Detta är en fråga vi lyft förut och som vi kommer fortsätta lyfta tills åtgärdstakten är tillräckligt hög för att säkerställa små avlopp som faktiskt fungerar.
2016 arbetade Havs- och vattenmyndigheten fram ett förslag till en ny, bindande lagstiftning som skulle ersätta dagens allmänna råd för små avlopp, men ännu har inga beslut fattats i frågan. I stället tillsatte regeringen 2017 en utredning som väntas föreslå införandet av en så kallad ”avloppsdeklaration”.
Vi är positiva till en avloppsdeklaration, men för att den ska ge önskad effekt är det viktigt att den följs upp med täta kontroller och omfattar både nya och gamla anläggningar.
I väntan på bättre lagar och en oberoende kontroll av samtliga små avlopp vill vi ge följande tre tips till fastighetsägare:
1. Ta reda på vad du har för avloppsanläggning. Om du har enskilt avlopp har du som fastighetsägare själv ansvar för att reningen håller en tillräcklig standard.
2. Om du misstänker att standarden inte är tillräcklig. Ta kontakt med kommunen och fråga vilken skyddsnivå som gäller på din tomt.
3. Om du behöver åtgärda ditt avlopp. Ta kontakt med en entreprenör som kan utföra förändringarna och ansök om lov för att åtgärda avloppet av kommunen. Genom att föregå kommunens inspektion undgår du tillsynsavgiften.
På så sätt kan vi hjälpas åt att undvika att orenade badsjöar och dricksvatten smittar människor och djur.