Ta inte bilen under milen

Klimatet står i fokus inför det kommande toppmötet i Köpenhamn. Vi behöver vända trenden med de ökade utsläppen fort. Hälsofrämjande aktiviteter kan faktiskt vara en del av lösningen i klimatfrågan.

Foto: Magnus Neideman / SvD / SCANPIX

Luleå2009-11-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men i dag sker arbetet med att nå Sveriges klimatmål och arbetet med folkhälsan i två skilda spår, med få beröringspunkter. Det finns mycket att vinna på att föra samman dessa spår.
Åttio procent av befolkningen över 30 år är otillräckligt fysiskt aktiva varav 15-30 procent är helt fysiskt inaktiva. Att få befolkningen mer aktiv borde vara en prioriterad fråga för riksdag och regering.
Ökad fysisk aktivitet minskar statskassans kostnader för sjukskrivningar och gynnar arbetsgivaren i form av friskare personal och minskat produktionsbortfall. Studier från Köpenhamn visar att de som cyklar till jobbet har lägre förtida dödlighet än de som tar bilen.
En liknande studie i Skellefteå visar minskad risk för akut hjärtinfarkt hos regelbundna cyklister. Även den som åker kollektivt rör sig i snitt fyra gånger längre per dag än den som tar bilen.

Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och en stor del är onödiga. Man skulle komma fram snabbare med cykel, alternativt gång eller kollektivtrafik, och samtidigt må bättre. Alltså kan fysisk aktivitet utformas så att den innebär att de klimat-, miljö-, buller- och trängselproblem som bilen ger upphov till minskar.
Att åstadkomma minskat onödigt bilåkande och ökad fysisk aktivitet kan bli en politisk framgångssaga för såväl statskassa som miljö och hälsa. För att vi ska lyckas med detta kan och bör en rad åtgärder genomföras.
För att vända trenden med bilåkning till jobbet krävs att riksdagen inför transportneutrala reseavdrag. I dagsläget får man milersättning om man tar bilen, men inte om man cyklar eller tar bussen till jobbet.
Det är även skattefritt att ge anställda ett gymkort så att de kan trampa motionscykel, men att ge de anställda en riktig cykel att trampa till och från jobbet på betraktas som en löneförmån. Var i ligger logiken i detta?

En annan viktig åtgärd är att låta anställda och förtroendevalda vid riksdagen och regeringskansliet föregå med gott exempel. Riksdagen som arbetsgivare bör därför ge sina medarbetare förutsättningar att välja andra transportsätt än bilen.
I dagsläget prioriterar riksdagen miljötaxi, vilket är bra, men de anställda har inte cyklar till sin disposition. Inte heller erbjuds de anställda i riksdagen månadskort för att resa med Stockholms Lokaltrafik eller abonnemang på Stockholms lånecyklar.
Genom att bedriva en kampanj för att få fler att inte ta bilen under milen, och genom att idag samla riksdagens partier, vill vi påverka den politiska viljan att agera i dessa frågor runt om i landet.

På det kommande klimattoppmötet i Köpenhamn är Sverige som EU:s nuvarande ordförandeland den som för EU:s talan. Visst borde vi då vara ett föregångsland med en lagstiftning utformad på ett sådant sätt att den både gynnar miljö och hälsan?


Läs mer om