Tillgångarna töms
Genom att sälja ut Vattenfall försvinner en statlig kassako, menar Jan Palmqvist. Bilden från Harsprånget.foto: anna-karin landin
Foto: Anna-Karin Landin
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Medborgare i Sverige; tänk tanken att staten säljer ut alla sina lönsamma tillgångar. Hur ska vi då finansiera Sveriges välfärd som skola, äldreomsorg, struktursatsningar i form av järnvägar, vägar, och allt som staten ska hjälpa till med. Sverige är på väg att amerikaniseras med en våldsam fart om vi inte hejdar nuvarande allianspolitik.
Betänk om staten inte har några inkomsbringande företag kvar. Hur ska vi då kunna finansiera skola, äldreomsorg och infrastruktursatsningar?
Svaret är givet. staten skapar då egenavgifter så att vi får råd att skicka barnen till skolan, egenavift för att komma in på äldrevård, tullavgifter för att bevista våra vägar.
Skattesänkningarna som är genomförda går då till egenavgifter för oss vanliga löntagare.
Dessa så kallade politiker, typ Maud Olofsson som utan konkurrens är Sveriges högst betalda politiker, behöver inte oroa sig för egenavgifter i framtiden. Huvudsaken är bara att hon kan sälja sin själ till Stureplans rika finansvalpar, helt enligt Fredrik Reinfeldts ordergivning .
Glöm inte bort att Maud Olofsson såg till att dåvarande koncernchef på Vattenfall, Lars G Josefsson, försatte Vattenfall i en likviditetskris s på grund av den holländska affären med Nuon där Vattenfall ska ut med 100 miljarder som inte finns i form av kontanter.
Som bonus för detta fick den gamle koncernchefen ett bonusuppdrag av Maud Olofsson. Han fick jobbet som chef för tredje AP-fonden som tack för att han i princip kvaddade Vattenfall. Nu får vi se när han även kvaddar tredje AP-fonden med någon vansinnig affär. Det är ju bara pensionstillgångar som han leker med. Själv lär han klara sig efter sina löner i miljonklassen och en stor och saftig pensionsuppgörelse med Vattenfall. Helt osannolika pengar för en vanlig löntagare.
Vid den förra borgerliga regeringen frågade jag dåvarande statsminister Carl Bildt och dåvarande näringsminister Per Westberg vid ett besök i Norrbotten hur ett ägande av till exempel Lule-älvarna skulle se ut i deras framtid.
Då svarade Bildt att Porjus kunde gärna engelsmännen få äga. Harsprånget kunde gärna Frankrike få äga och resten kunde Hans Thulin i Schweiz få äga. Då har vi fått ett spritt ägande, men det är bara tre ägare.
I dag äger alla svenska medborgare statens bolag.
Då kröp det fram att det är av ideologiska skäl som borgarna vill att lönsamma företag ska ägas av privata. Staten ska endast äga icke vinstgivande företag, alltså är det medborgarna som ska finansiera all förlustverksamhet i Sverige. Jag ser fram emot att Socialdemokraterna kommer tillbaks till regeringsmakten för att säkerställa en lugn och trygg tillvaro i vårt land och kan jobba för en stabil reformpolitik för oss medborgare.