Tillsammans blir vi starka och framgångsrika
Foto: Bengt-Åke Persson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I bildandet av region Norrland ingår enligt aktuell avsiktsförklaring landstingen i Norrbotten, Västerbotten samt nu även hela Västernorrland sedan Kammarkollegiet fått svar att hela Västernorrland vill ingå i bildandet av region Norrland.
Om hela Västernorrland kommer att ingå i bildandet av en större glesbygdsregion (ett "Stornorrland") är det rimliga att även Jämtland medverkar i en gemensam lösning, acceptabel för regering och omkringliggande län.
Syftet med att bilda regioner (stora) är att "alla" ingående i gemenskapen ska få en bättre långsiktig hållbar utveckling. Har själv skrivit artiklar i våra länstidningar i Norrland om bland annat frågor som förenar de fyra nordligaste länen i en Norrlandsregion.
Nu har även kammarkollegiet anammat den tanken och ger ett konsultföretag (Sweco Eurofutures AB) uppdraget att snabbutreda bland annat frågan om en Norrlandsregion innehållande de fyra nordligaste länen. Tidplanen innebär att regeringen kan fatta ett beslut om detta i sluttet av 2009 och möjligheten finns att en Norrlandsregion blir verklighet i nästa mandatperiod.
Glesbygds- och landsbygdsfrågor kommer att vara av stor betydelse både politiskt och strukturellt. Den Norrlandsregion som nu håller på att ta form blir en viktig aktör för stora delar av svensk glesbygd.
I flera decennier har politiken inte utvecklat landsbygdens inneboende potential. Det är bara att studera befolkningsutvecklingen. I stället har glesbygden avvecklats till förmån för stora centralorter. Här finns både en framtida uppgift och en framtida utmaning för en Norrlandsregion.
Förutom de viktiga basnäringar som förenar Norrland finns en framtida potential i att utveckla de gröna näringarna. Behovet av mat, energi, upplevelser och tjänster kommer alltid att finnas. Jag vill inte spekulera, men nog handlar det om 100 000-tals arbetstillfällen.
Det visar på möjligheten med en egen och medveten arbetsmarknadsstrategi för att trygga en hållbar regional utveckling med möjligheten till en självförsörjning. Med en bra och genomtänkt politik, inriktad på en hållbar framtid, har en glesbygdsregion som Norrland möjligheter att skapa goda förutsättningar, troligen med mindre sårbarhet än storstadsregioner.
Landsbygd och glesbygd har enorma möjligheter inför framtiden och är strategiskt viktiga för lösningarna i en framtida samhällsmodell.
Nu när en ny demokratisk samhällsnivå, regionkommunen, börjar ta form och få bredare och mer ansvarsfullt innehåll för utvecklingen är det viktigt att enas i de väsentliga frågorna. Det handlar om att släppa egenintresset och se helheten.
Skattesystem, ansvarsfördelning mellan stat, framtida regionkommuner och
primärkommuner är exempel på frågor som måste lösas för att den demokratiska delen ska bli bra och att den utvecklingskraft som reformerna syftar till ska bli
realt möjliga. Med en relevant och innehållsriktig struktur blir förutsättningarna goda.
Tillsammans blir vi starka och kan bli framgångsrika.