Toppstyre ersätter folkstyre

Luleå2007-07-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Makteliten i EU är medveten om att många medlemsländer skulle rösta nej om det hölls en folkomröstning om den nya konstitutionen. Nu försöker man få igenom fördraget utan debatt och folkligt inflytande. Troligen håller inte denna strategi. Förslaget kommer att förhandlas fram under hösten för att antas nästa år. Det blir en svår process i många länder.

På Irland kräver landets författning en folkomröstning. Irländarna avvisade Nicefördraget i en folkomröstning. Flera av det nya fördragets inslag är svårlösta. Militäriseringen av EU och minskat inflytande för små länder är sådana frågor i den irländska politiken.

I Storbritannien pressas regeringen från flera håll trots undantag från olika delar av fördraget. De konservativa kommer troligen att kräva en folkomröstning, även den allt starkare EU-kritiken inom labour.

I förhandlingar under toppmötet i Bryssel i midsommar har Sverige helt anpassat sig. De borgerliga partierna och socialdemokraterna försöker driva genom fördraget utan folklig debatt eller folkomröstning. Efter bakläxan från EMU-folkomröstningen vågar de inte ge folket demokratiskt inflytande.

EU:s militärisering kvarstår från tidigare fördrag. EU får ett gemensamt försvar. Den nya EU-grundlagen är därmed slutpunkten för den militära alliansfriheten för de länder som står utanför Nato.

Fördraget ökar även överstatligheten på många områden och att vi inte får undantag från EMU-omröstningen kommer att bli besvärliga frågor för ja-sidan. Miljöpartiet och vänstern har krävt en folkomröstning.

I sitt öppningstal på s-kongressen var Mona Sahlin rätt så frän när hon sade att "det måste bli ett slut på ja eller nej i EU-frågor". På en direkt fråga vad hon önskade av den nya konstitutionen svarade hon kort "hårdare miljökrav".

Man häpnar. Ska byråkratin segra över demokratin? Men för att dölja att folkstyre ersatts med toppstyre är det bra att blanda korten.



Besvärligast för ja-sidan är den hårda kritiken mot fördraget inom socialdemokratin. Om 10 procent av s-partiets medlemmar skriver under krav på folkomröstning av konstitutionen så måste en medlemsomröstning genomföras.

En sådan namninsamling kommer troligen igång snart. Det kan bli en process som tvingar fram en folkomröstning om en ny konstitution eller grundlag.



Tage Wass

Risögrund, medlem
i socialdemokratiska EU-kritiker samt kontaktombud i Norrbotten.
Läs mer om