Trygghet på internet kräver nya angreppssätt

Luleå2011-02-10 02:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under julledigheten träffar vi släkt och vänner men precis som under resten av året är en hel del umgänge förlagt till nätet: vi chattar, facebookar och mejlar till varandra.

Vi fortsätter samtidigt att sköta bank-ärenden, leta nya bostäder, boka resor och göra mycket annat som för inte så många år sedan sköttes på helt andra sätt.

Men allt eftersom användandet av internet ökat har även kriminella hittat sätt att utnyttja tekniken för sina syften.

Det handlar exempelvis om brott som bedrägerier, sex- och narkotikahandel, illegal alkohol- och tobakshandel, dataintrång, penningtvätt, spridning av barnpornografi samt hot och trakasserier på internet.

När kriminella drar nytta av anonymiteten på internet kan det brottsbekämpande arbetet i vissa avseenden försvåras. Samtidigt öppnas också nya möjligheter i brottsbekämpningen. Att kriminella lämnar information och spår efter sig på internet kan utnyttjas i såväl spanings- och underrättelsearbete som vid utredning av brott.

Rättsväsendet behöver ha tillgång till rätt kompetens för att ta tillvara dessa möjligheter i bekämpningen av brott som begås såväl på internet som i den fysiska världen. Var och en av oss måste också bli bättre på att anmäla brott på nätet.

Inte minst viktigt är att vuxenvärlden lär barn att hantera internet på ett säkert sätt och att lagar och regler även gäller på internet.

Detta samtidigt som det också behövs fler poliser som arbetar med IT-brott. Tillsammans gör detta att fler brott kan förebyggas och klaras upp. Samtidigt ökar tryggheten på internet.

Läs mer om