Unga utnyttjas av sina arbetsgivare

I förra veckan gav sig 100 000 tjejer och killar ut på sommarjobb. En del av dem har jobbat timmar förut, kvällar och helger. Men för de allra flesta är det en helt ny vardag som möter dem.

Vattenfall ger en  tydlig signal att energimarknaden inte fungerar som den borde.

Vattenfall ger en tydlig signal att energimarknaden inte fungerar som den borde.

Foto: Maths Bogren/SCANPIX

Luleå2010-07-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Oavsett om man är gammal eller ung ska det kännas bra att gå till jobbet. För de flesta blir sommarjobbet också en rolig och bra erfarenhet. Men tyvärr är det inte en självklarhet för alla. Några utnyttjas av sina arbetsgivare och behandlas illa av just den enkla anledningen att de är unga och oerfarna.
Sedan flera år tillbaka arrangerar Hotell- och restaurangfacket tillsammans med andra LO-förbund Fackets hjälptelefon. Telefonen är i första hand till för unga människor som har frågor kring sin anställning.
Förra sommaren hade Fackets hjälptelefon 3 500 kontakter med sommarjobbande ungdomar, föräldrar som var oroliga och arbetsgivare som ställde frågor kring löner, anställningsbevis och semester. Den vanligaste frågan rör lönen. Men redan ett par veckor in på sommarlovet märks en tydlig tendens om vad som är årets stora fråga: Arbetsgivare som vill att ungdomar ska "provjobba gratis" under ett par dagar eller veckor. Utan någon sorts garanti för att de sedan får jobbet.

Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen måste arbetsgivaren hålla sig till vissa givna regler. Kollektivavtalet är den enda garanti som finns för en minimilön, finns det inget avtal kan arbetsgivaren i princip erbjuda vilken lön som helst.
Men alldeles oavsett om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte ska man inte ställa upp på att arbeta gratis! Arbetsgivare drar nytta av lågkonjunkturen och utnyttjar det faktum att konkurrensen om jobben är hård. Det är upprörande att vuxna människor utnyttjar ungas vilja att komma in på arbetsmarknaden på det sättet.
Det finns även andra fallgropar man ska se upp för när man sommarjobbar. Till exempel ska man alltid se till att få ett anställningsbevis. I anställningsbeviset ska det stå vad arbetsplatsen heter, hur länge man är anställd, vilka arbetsuppgifter man har, vilken lön man får och hur många timmar i veckan man ska arbeta. Man bör också ta reda på vilken sorts anställning man har.

Mycket av detta kan kännas självklart för oss som redan är inne på arbetsmarknaden, men det är nya och inte alltid så lätta frågor för den som just påbörjat sitt första jobb. Jag vill att dagens unga ska mötas av en arbetsplats där det är ordning och reda, en arbetsplats där man kan lita på sin arbetsgivare och våga ringa och sjukanmäla sig när man är sjuk utan att riskera att förlora jobbet.
Sommarjobb är en väldigt bra fot in på arbetsmarknaden för unga människor. Men det innebär inte att arbetsgivare ska kunna behandla ungdomar hur de vill. Unga, precis som äldre, har rätt till en trygg anställning, en schyst lön och en acceptabel arbetsmiljö. Oavsett om det är ett sommarjobb under en begränsad tid eller en längre anställning.
Läs mer om