Utanförskapet leder till ohälsa

Fotograf:

Fotograf:

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2007-07-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vardagen för många av oss synskadade handlar alltför ofta om brist på inflytande och påtvingad passivitet och detta får oss att må sämre. Många är helt beroende av anhöriga för att klara sin vardag. Det handlar om allt från att läsa sin post, skotta snö, handla, sortera tvätt, putsa fönster, göra bankärenden, resa tryggt och få motion.



Eftersom de flesta kommuner inte anser att synskadade ingår i personkretsen för LSS, lagen om stöd och service, har vi ingen självklar rätt till ledsagning eller personlig service. Minskad personaltäthet inom handel och annan service har lett till att många av oss nekas den personliga service vi så väl behöver.



För synskadade är det ofta svårt att hålla sig i form. Brist på ledsagning för att vi inte kommer ut på promenaden, cykelturen eller till badhuset. Nedrustningen av olika stödinsatser ökar ohälsan hos oss och vi betalar ett mycket högt pris för ett liv i stillhet.



I dag upplever många synskadade stor otrygghet vid resor, färdtjänsten fungerar inte alltid som den ska, ledsagning ges inte mellan olika trafikföretag eller olika bussar. Rädsla eller att man till och med avstår från att ge sig hemifrån, är resultatet. Vad innebär det för den enskilde personen? Många är de områden där vi synskadade lämnas utanför och inte ges möjlighet att delta i samhället tillsammans med andra. Utanförskapet leder till ohälsa och ofta handlar det om ren diskriminering.



Ta på dig en bindel för ögonen och försök hitta i din bostad som du känner så väl. Gå sedan ut på gatan och ta dig till närmaste affär, lämna bilen hemma och gå för att handla både mjölk och fil. Passa också på att besöka en god vän och ta bussen dit. Då kanske du lättare kan förstå hur vardagen ser ut för oss synskadade.



Därför vill vi synskadade från Västerbotten och Norrbotten rikta en uppmaning till samhället och kräva:

4 att alla synskadade som behöver det får tillgång till en väl utvecklad personlig service.

4 att ledsagning vid byte mellan olika trafikslag och bussar garanteras via offentlig upphandling.

4 att personlig service blir en tillgänglighetsaspekt i lagen mot diskriminering.



Karin Sundbaum,

regional ombudsman

Synskadades Riksförbund, SRF
i Västerbotten och Norrbotten
Läs mer om