Utöka antalet utbildningsplatser för läkare

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Luleå2009-11-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Robert Svartholm, NSD Debatt den 14 november.
Vi måste få slut på stafettkarusellen och gemensamt hitta en modell för landstingens personalförsörjning. Då blir bemanningsföretagen överflödiga och de skenande kostnaderna hejdas. En väsentlig del i detta i vår region, är att öka tillgången på läkare genom ökad utbildning i Umeå.
Robert Svartholm är ordförande för DLF, distriktsläkarföreningen, men låter som ett ombud för bemanningsföretagen. Svartholm talar om behovet av vikarier som något som alltid funnits och alltid kommer att finnas och om den självklarheten finns väl ingen annan uppfattning.

Svartholm hävdar att det är positivt om läkare arbetar utöver vad som är lagstadgat. Det kan jag endast tolka på ett sätt, nämligen att Svartholm menar att läkarnas arbete inte är så ansträngande eftersom de inte behöver vila som andra yrkesgrupper.
Jag företräder medborgarna och mitt uppdrag är att se till att norrbottningarna får en trygg och säker vård och får träffa utvilade läkare med rätt kompetens. En del av tryggheten består att få träffa samma läkare, speciellt om man är i behov av vård ofta, till exempel multisjuka och kroniskt sjuka. Jag anser också att de pengar vi betalar i skatt ska komma vården till del och inte hamna i privata fickor.

Robert Svartholm företräder en yrkeskategori, nämligen distriktsläkarna och deras intresse sammanfaller inte alltid med allmänhetens.
Bemanningsföretagen kan sko sig på den läkarbrist som råder i dag. Där har läkarförbundet spelat en minst sagt dubiös roll när de på olika sätt motarbetat tillskapandet av fler utbildningsplatser för läkare. Uppdrag granskning visade på ett tydligt sätt hur man misslett politikerna och menat att det inte alls funnits behov av att utbilda ytterligare läkare.
I dag står vi inför en bristsituation som bland annat lett till att vi aktivt rekryterar läkare utomlands och att våra egna ungdomar som vill bli läkare måste söka utbildning utomlands. Detta är skamligt att andra ska bekosta vårt behov av utbildade läkare!

Det är denna brist som gör att bemanningsföretag och enskilda läkare kan tillskansa sig oskäliga summor pengar och stafetta där landstinget inte lyckats besätta ordinarie tjänster. Dessutom urholkas de enskilda vårdcentralernas ekonomi samtidigt som patienterna får ständigt möta nya läkare.
Det finns lösningar både på kort och lång sikt som jag pekade ut i början av inlägget och att vi måste utöka antalet utbildningsplatser för läkare är en absolut nödvändighet. Där får vi hoppas att inte läkarförbundet ånyo sätter käppar i hjulen. De har gjort nog skada redan!

Läs mer om