Vad är försvarsförmåga?

Det debatteras i Sverige i dag alldeles för lite om vad som egentligen är försvarsförmåga. Företrädarna för den inriktning som förespråkar insatsförsvar och medlemskap i allianser verkar vara nöjda med den nedmontering av landets försvar som genomförts under de senaste tio åren samt med det därpå följande beroendet av utländsk välvilja som riksdagens beslut resulterat i.

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Luleå2009-11-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Är försvarsförmåga att vi har en försvarsmakt som inte klarar av att hävda vår territoriella integritet? I dagsläget kan vi inte med någon som helst trovärdighet säga att varje kvadratmeter av landets yta skall försvaras mot alla angrepp. Det är också okänt vilken del av landet som av ledningen prioriterats såsom varande värd att försvara.
Är försvarsförmåga att vårt land inte kan föra en självständig säkerhetspolitik?
Sveriges försvar är i dag så dimensionerat att vi i inga avseenden kan föra en politik som trots medlemskap i EU är oavhängig och självständig om ett läge skulle uppstå där vi måste välja mellan underkastelse inför ett militärt hot eller underkastelse i syfte att få hjälp att försvara oss mot främmande angrepp.

Är försvarsförmåga att vårt land tvingas in i stormaktsallianser eller lösliga, till intet förpliktande militära samarbeten? Vårt land måste stå så starkt att vi själva väljer vilka allianser och samarbeten vi ska medverka i. Vi ska inte av armod tvingas in i samarbeten vilkas nytta för vårt land i slutändan är mycket oklar.
Är försvarsförmåga att landet ska försvaras av en liten för uppgiften anställd skara istället för av hela folket? Om hela landet är med i uppgiften att försvara landet kommer vi att vara så uthålliga i denna uppgift att ingen kommer att våga sig på att anfalla oss eftersom risken kommer att vara alltför stor att angriparen fastnar i ett krig utan slut som kostar för mycket för stormakten för att det ska vara lönsamt.
Om landet försvaras av ett litet insatsförsvar är möjligheten mycket stor att vi hamnar i samma läge som Georgien som litade på ett insatsförsvar vilket slogs ut inom loppet av timmar då angriparen var tekniskt och underrättelsemässigt överlägsen, något som stormakten för övrigt brukar vara då den ger sig ut i krig.
Det skickar dessutom tvetydiga signaler om vår beslutsamhet att möta alla angrepp att landets försvar är en fråga om frivillighet och inte en plikt.

Är försvarsförmåga att lita på teknologi istället för folkets vilja att försvara sig?
Ett litet land kommer aldrig att kunna vara stormakten överlägset på det tekniska området. Vad vi alltid kan vara bäst på är dock förmågan att försvara vårt eget land. Genom att utbilda våra unga män och kvinnor i landets försvar kommer vi alltid att kunna vara stormakten överlägsna på detta viktiga område och samtidigt säkerställa att alla är medvetna om att landet kan och skall försvaras mot alla angrepp.
Är försvarsförmåga att blunda för utvecklingen i omvärlden? I dag övar stormakter i vårt närområde pansaranfall och landstigning från havet. Kommentarerna från höga militärer i vårt land går ut på att man finner det märkligt med sådana här övningar då ingen annan i området övar på något liknande. Frågan är dock om det är vi som ska anpassa oss till vad stormakten förbereder eller om vi ska hoppas att stormakten ska se på saken på ett sätt som passar vår planering.

Undertecknade förordar en lösning där vi slutar stoppa huvudet i sanden och istället åter börjar planera för att försvara vårt land. Vad vill Sveriges politiska elit?
Läs mer om