Vad hände egentligen med satsningen på ungdomar?

Luleå2007-08-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det första året på den borgerliga mandatperioden är nu snart till ända. Jag och alla SSU:are jobbade hårt i den senaste valrörelsen för att inte låta de fyra högerpartierna stå oemotsagda. Fredrik Reinfeldt och hans allierade åkte land och rike runt och lovade att det mesta skulle bli bättre om de fick komma till makten. Jobben skulle bli fler och det skulle löna sig bättre att arbeta.

Efter ett år kan vi göra ett delbokslut av den förda borgerliga politiken. Vi kan konstatera att de rika har blivit rikare och de som redan hade det svårt har fått det ännu tuffare. A-kassan har blivit lägre, samtidigt som skatterna har sänkts för dem med tjockast plånböcker.



Direkt efter att den moderatstyrda alliansen hade vunnit valet satte man igång att försämra i den gemensamma välfärden. Mycket av det som den moderatledda regeringen genomfört under sitt första år innebär hårda slag mot oss unga. En försämring som drabbar ungdomar extra hårt är att regeringens beslut att kraftigt dra in på antalet arbetsmarknadsutbildningar.

Genom olika arbetsmarknadsutbildningar kan vi hjälpa människorätt anpassa sig efter utvecklingen på arbetsmarknaden. I takt med tiden växer nya yrken fram. Yrken som kräver nya typer av kompetenser och kunskaper.

Då är det viktigt att samhället kan hjälpa dem som kanske förlorat sitt arbete när en fabrik lagts ned. Den regering vi har idag är varken intresserad av enskildas svåra situation om jobbet försvinner, eller av att matcha utbildningarna så att arbetsgivarna får tag på personal.



Jag och SSU vill se ett Sverige där alla får plats. Vi vill att högskolan ska fortsätta att byggas ut och fler ska får förverkliga sina drömmar och utbilda sig till drömyrket samtidigt som fler jobb ska skapas genom satsningar på rätt branscher. Vi vill se en grund- och gymnasieskola som ökar barn och ungdomars intresse för kunskap, och vilja av personlig utveckling. Vi vill inte se den borgerliga mallen för skolan, som nu håller på att etableras, med betyg i lägre åldrar och där barn och ungdomar sorteras in i fack som är omöjliga att ta sig ur.



SSU behövs som motkraft mot Fredrik Reinfeldts högerpolitik. Vi som är aktiva inom socialdemokratins ungdomsförbund lovar att göra allt för att högerns nedmontering av välfärden ska få ett slut senast 2010. Vi lovar att stå upp för en politik där ledordet är solidaritet. Ett samhälle är aldrig fullvärdigt så länge klassklyftorna består.



Jytte Guteland

Ordförandekandidat SSU
Läs mer om