Vägar till ett friskare liv
En aktiv sjukförsäkring är helt avgörande om vi ska kunna bryta det passiva utanförskapet och i stället ge människor hjälp och stöd att öka möjligheten för återgång till arbetslivet. Om vi vill att varje människa ska mötas utifrån sina egna förutsättningar måste aktiva insatser ersätta passiva ersättningar.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den stora skillnaden jämfört med den gamla passiva sjukförsäkringen handlar framförallt om aktiv rehabilitering och att ge hjälp i tid. De viktigaste delarna i reformen handlar om satsningar på förstärkt företagshälsovård, en aktiv rehabilitering och resurser för att minska väntetiderna i vården. Det senare är inte minst viktigt för att människor som kan och vill får rehabilitering och vård i tid.
Det är också viktigt att bygga en bro mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken. Det är därför som det nu finns tidsbestämda avstämningar i försäkringen. Syftet är att alla ska få en individuell prövning och att rätt insatser görs i tid.
För den som varit sjukfrånvarande i mer än två och ett halvt år erbjuds en individuellt utformad introduktion hos Arbetsförmedlingen under tre månaders tid. Under dessa tre månader ska Arbetsförmedlingen göra en bedömning av vilka insatser som skulle kunna leda till att personen kan klara ett heltidsarbete.
Självfallet kvarstår också möjligheterna att få förtidspension på hel- eller deltid för den som bedöms ha en permanent nedsatt arbetsförmåga.
Allians för Sverige gick till val på att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. I Kalix är 183 personer sjukskrivna i dag. Det är en minskning med 116 personer sedan 2006. Den uppgift som ligger framför oss är nu att mycket noggrant följa utvecklingen och att på olika sätt förbättra samarbetet mellan sjukvård, försäkringskassa och arbetsförmedling.
Det viktigt att vi har en trygg och säker sjukförsäkring, att människor möts med respekt, och att alla får en rättvis prövning av möjligheterna att delta i arbetslivet och känna sig behövda.