Valfriheten skapar konkurrens och utveckling

Luleå2010-01-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Bror Wennström, NSD Debatt den 5 januari.
Bror Wennström oroar sig för att regeringens vårdvalsreform inte kommer att gagna patienterna i Norrbotten. Han oroar sig också för hur vårdgivarnas möjlighet att etablera sig fritt kommer att påverka glesbygden.
Som Bror Wennström mycket riktigt skriver så är kostnaderna för sjukvården i Norrbotten stora och systemet med stafettläkare ett stort problem. Så har det varit innan valfrihetsreformerna infördes.
Men med de möjligheter som nu ges till människor att själva välja sin vårdgivare, och om vårdgivare kan etablera sig där de behövs, kan det bara bli bättre. Valfrihet för patienter och brukare bygger på att företag kan etablera sig och konkurrera om patienternas förtroende.
När den vårdgivare som uppfyller grundläggande kvalitetskrav och har tillräcklig kompetens kan etablera sig och erbjuda vård skapas konkurrens och utvecklingskraft.

Bror Wennström tror att privata vårdgivare inte kommer att vilja etablera sig i glesbygden. Men självklart är det ett politiskt ansvar att det inte blir så. Genom att patienter och brukare själva får välja och påverka, i kombination med bra modeller för ersättning som motverkar segregation, regionala skillnader och annan ojämlikhet, kommer vården att bli mer effektiv, i Norrbotten och hela landet.

Dessutom medför valfrihetssystemen en ökad tillväxt i kommunerna. Det blir attraktivt att bo kvar och starta företag och den demografiska utvecklingen kommer att öka behovet av fler utförare.
Med patienternas förtroende som grund, i kombination med ett politisk ansvarstagande, behöver inte Bror Wennström oroa sig för vad vårdvalsreformerna kommer att innebära för Norrbotten. Det kan bara bli bättre.
Läs mer om