Var tredje förstagångsväljare positiva till politisk aktivitet

Nu går valrörelsen snart in i sitt intensiva skede. Men det är inte givet att det är riksdagsvalet som intresserar de flesta väljare. Kommun- och landstingsvalen är minst lika viktiga. En majoritet tycker det är lättare att påverka i dessa val. Det finns en risk att de politiska partierna underskattar kraften i och vikten av de lokala valen och enbart koncentrerar sig på regeringsfrågan.

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Luleå2010-08-25 00:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fackförbundet SKTF har gett i uppdrag åt Exquiro Market Research AB att telefonintervjua väljarna om deras syn på de tre valen i september. 3 300 har svarat (57 procents svarsfrekvens).
Påfallande många under 30 år, var fjärde person, uppger att de kan tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken i kommunen eller landstinget/regionen. Bland förstagångsväljare är det hela 31 procent. Man kanske inte ska överskatta betydelsen av dessa svar. Det kan vara lätt att i telefon uppge att man kan tänka sig att engagera sig lokalpolitiskt fast man sedan inte gör det.
Men det är ändå en positiv signal till partierna att här finns en potential av nya politiker som under rätt förutsättningar skulle kunna ta plats i politiska församlingar.
När det gäller kommunvalet så tycker föräldrar i medelåldern att det valet ger större möjligheter att påverka än riksdagsvalet medan personer över 60 år tycker att landstings/regionvalen ger en större möjlighet att påverka.

Inte bara de offentligt anställda utan hela gruppen löntagare generellt anser också att de har störst möjlighet att påverka genom kommunvalet. Däremot tycker företagare, föräldralediga, arbetslösa och pensionärer att de har störst möjlighet att påverka genom riksdagsvalet.
Var fjärde tycker att kommunpolitikerna ska få mer att säga till om på riksdagens bekostnad. Ytterligare var tredje instämmer delvis i detta.
Vad är då slutsatsen av undersökningen? Här finns tydliga signaler om att kommun-, landstings- och regionvalens betydelse i valrörelsen är underskattade och för många betyder mer än vilket block som vinner riksdagsvalet. Det ger förbättrade utsikter för kommun- och landstingspolitiker att bli lyssnade till och deras betydelse är större än många kanske tror. Det är en bra chans för lokalpolitiken att berätta om sina valprogram och vad man vill uträtta efter valet.

För hela välfärdsområdet är valet en bra chans att få ljuset på sig. Många väljare tycker att den lokala välfärdens utformning är nog så viktig som riksdagsvalet.
Du som är väljare; passa på att ställ frågor om lokalpolitiken i valstugorna och du som är lokalpolitiker; ta chansen att berätta vad ditt parti vill med välfärden lokalt!


Läs mer om