Det är klart att det är svårt att bedriva rationell sjukvård i en kommun som är så glest befolkad som Arjeplog. Det behöver man inte vara raketforskare för att förstå. Men i ett län med ett styre byggd på solidaritet mellan människor och i ett parti där människors lika möjligheter alltid lyfts fram borde diskussionerna landa annorlunda.
Vi är överens om att den nära vården ska vara grunden. Men de små vårdcentralerna ute i länet går ändå mot sotdöden. De sparar när jag inte är så säker på att deras kamrater, som förlorat många patienter i vårdvalet, gör annat än att sitta still i båten.
"En vård på lika villkor för hela befolkningen" står det i Hälso- och sjukvårdens portalparagraf. Och en lätt tillgänglig vård, enligt paragraf 2a p2. Men ser alla samma bild?
Vi diskuterar mammografi, där landstinget har mobil utrustning för att kunna betjäna alla kvinnor i länet UTOM de av oss som bor i Arjeplog, Överkalix och Övertorneå. Vi får transportera oss själva till närmaste buss, i stället för att bussen kommer till oss.
Vi ser diskussionerna om OBS-platser, där enklare sjukhusvård kan ges. Så att våra gamla också kan vårdas nära sina familjer. I Arjeplog är denna vård dessutom knuten till katastrofberedskap och jourverksamhet, kommunens sjuksköterskor jourar på kvällar och helger när landstingets sköterskor går hem.
Med statistikens hjälp ser vi att behoven ökat och vi vet att våra medborgare ibland skjutsas 20-25 mil bort för att få sin sjukhusvård där. När vi kunde gett dem det här, om det inte var fullt. Vi har just nu fyra OBS-platser, men våra medborgare kommer med all sannolikhet att behöva ett par stycken till. Och de som verkligen behöver dessa vårdplatser är de äldre vars andel av befolkningen ökar.
Och självklart diskuterar vi behovet av att ha akutsjukvård nära. Och kopplingarna till gruvnäring. Med en smula ironi måste jag få gratulera till de nya sjukhusen i Jokkmokk och Pajala, där man nu planerar för gruvindustri!
De kommuner där vi i dag har biltestverksamhet med tusentals ingenjörer som kör och testar sina bilar är inte lika högprioriterade med detta synsätt. Trots att deras grundkrav för att finnas här är att helikopter ska finnas standby hela dygnet. Synd för Arjeplog och Arvidsjaur och Älvsbyn...
Vi pratar lite mindre om de psykiskt sjuka människorna. I dag den enskilt största sjukskrivningsorsaken. Hur ska vi med våra gemensamma resurser kunna möta detta? Hur ska vi alls kunna erbjuda vettig vård och rehabilitering där människorna bor? Inte dit man får åka buss i mer än tre timmar. Och lika långt hem. Om man alls orkar det. Vilket inte alla gör. Och efterfrågan därför sjunker.
Tänk om vi alla, politiker eller inte, kunde ena oss om ett synsätt som omfattade alla våra invånare i länet. Där vi i dag i stället hör att en del människor "ska ha". Som liten fick jag lära mig att den som skriker högt och ligger ner och sparkar med benen inte ska ha nånting alls.
Det är inte det jag begär, men jag begär att vuxna människor ska kunna föra en balanserad diskussion och jag begär att vuxna människor ska kunna se att andra också har behov. Även om de inte skriker högst.