Vårdbehov dikteras av plånboken

Luleå2010-01-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Katarina Storm Åsell reagerar över att jag jämför vårdvalet i Stockholm med hur det kan bli i Norrbotten. Förutsättningarna skiljer sig markant enligt henne. Enligt mig är skillnaden i geografiskt läge och befolkningstal de mest påtagliga skillnaderna mellan Norrbotten och Stockholm.
Det gemensamma är att det finns stora grupper människor som är placerade i alliansregeringens "utanförskap" med svaga och ytterligare sänkta realinkomster såväl i Stockholm som i Norrbotten.
Jag håller med om att det är politiskt ansvar. Det som den här regeringen lyckats väl med i sin "ansvarsfyllda" politik är att i stora delar frånsäga sig det politiska ansvaret för vården och överlåta ansvaret på privata aktörer.

Storm Åsell talar om tillgängligheten i vården med fri etableringsrätt, som vårdvalet är utformad och som den styrs i Stockholm och enligt min övertygelse kommer att styras även i Norrbotten. I Stockholm har i primärvården genomförts etableringsrätt för privata läkarmottagningar, som medfört till ökat läkarbesök i synnerhet av lindriga sjuksymtom som av en del läkare anses medicinskt onödiga.
Fritt val-systemet stimulerar till dessa besök eftersom mottagningarna får betalt per besök. Däremot är patienter med många sjukdomar de i "utanförskapet" som blivit mindre attraktiva, eftersom dessa patienter och deras ohälsa kräver längre tid av läkaren.
Jag befarar att Norrbotten med de långa avstånden, ekonomiskt svaga kommuner och allt mer åldrande befolkning inte torde tilltala privata läkaretableringar. Det som kommer att gälla på glesbygden är att bemanningsföretag från storstäderna med ambulerande stafett-läkare kommer att till stora delar ombesörja vårdkvaliten i Norrbottens framtid.

Att mina argument om Vårdföretagens vinster bygger på pressuppgifter har jag inte hemlighållit. Jag har pekat på DN Debatt den 10-11/9 2009 och som ytterligare oroar mig om vart mina skattepengar eller delar av de tar vägen istället för att bidra till bättre vårdkvalite.
Är då DN Debattartikeln felaktig? Varför har Storm Åsell eller någon annan från de privata vårdföretagarna inte bemött den? Varifrån ska jag och den breda allmänheten få information om samhällsintressanta frågeställningar om inte från massmedia?
Capio är ett av de största riskkapitalbolagen inom vården där ägandet enligt DN Debatt döljs i komplicerade bolagsstrukturer, håller Katarina Storm Åsell med DN? Är det denna form av "öppenhet" och politisk insyn som garanterar kvaliten i den framtida vården?

Jag blir allt mer bestyrkt av att mina framtida vårdbehov i framtiden kommer dikteras av min privatekonomi och vilken lönsamhetsaspekt som inryms i densamma.
Fritt val-systemet har och kommer i allt större utsträckning ersätta 1997 års Sjuk-Hälsovårdslag. Det är min fasta övertygelse om att svenska folket tillåter det till gagn för privata lönsamhetsintressen och till nackdel för den största delen av svenska befolkningen.
µ Svar till Katarina Storm Åsell, NSD Debatt den 23 januari.
Läs mer om