Vårdgarantin är inget politiskt tillhygge

Det är närmast oförskämt när vårdalliansen påstår att vi i Norrbotten har den näst sämsta vården i landet, skriver de fyra landstingsråden.

Luleå2005-11-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Jens Sundström, Maria Salmgren, Stefan Tornberg och Lars Wikström, NSD Debatt den 3 november.



I ett debattinlägg i NSD den 3 november gör Jens Sundström, Maria Salmgren, Stefan Tornberg och Lars Wikström som företrädare för vårdalliansen ett oblygt försök att framställa sig som de som står för det positiva när det gäller utveckling och förbättring av hälso- och sjukvården i länet.
I själva verket är det vi som företräder den politiska ledningen för landstinget som har anledning att känna oss nöjda med den utveckling vi kan se.

Vårdalliansen gör svepande uttalanden om att det är en allvarlig kösituation i länet och att vi i ledningen inte har någon kunskap om detta. Denna typ av påståenden är enbart ägnat åt att desinformera befolkning och patienter om den verkliga situationen.



För riktigt allvarliga sjukdomstillstånd är tillgängligheten till vård i länet mycket god. Exempel på sådana tillstånd är patienter som drabbas av t ex olycksfall, hjärtinfarkt och stroke. Vårdgarantin gäller planerad sjukvård, det vill säga sådana åtgärder som medicinskt sett inte behöver behandlas direkt.

Faktum är också att vi klarar vårdgarantin (det vill säga tillgänglighet till den planerade vården) i länet inom de flesta områdena redan nu i november. Det gäller fullt ut vid vårdcentralerna och inom de allra flesta verksamheter på sjukhusen oavsett om det gäller besök eller behandling. Inom områdena öronsjukvård och ortopedi har vi beslutat om att tillskjuta resurser för att vi snarast möjligt ska kunna erbjuda länets patienter vård på hemmaplan. Vår inriktning är att Norrbottens patienter i en nära framtid ska få all sin vård i länet, för sådana behov som vi ska tillgodose själva.



Det är närmast oförskämt när vårdalliansen, med stöd av en bristfällig undersökning, påstår att vi i Norrbotten har den näst sämsta vården i landet. Det finns ingenting i den undersökningen som på något sätt belyser vilken kvalitet som sjukvården håller. När ska företrädare för de borgerliga partierna direkt eller indirekt sluta ifrågasätta våra anställdas kompetens och förmåga att ge en god hälso- och sjukvård? Vi vet att våra anställda dagligen gör ett fantastiskt arbete för och med patienterna Vi tycker att det är dags att sluta trampa på landstingets anställda. Dom är vår viktigaste tillgång.

Vi anser att den inriktning vi lagt fast för att hantera hela vårdgarantin är riktig. Den syftar till att alla ska kunna få vård i landstinget inom 90 dagar. Vi vet att de allra flesta vill få sin vård så nära hemorten som möjligt. Därför ökar vi resurserna permanent inom de områden där tillgängligheten inte är tillräckligt bra idag. Tills vi har löst detta kommer patienterna att erbjudas vård i ett annat landsting.



Vi tycker att vårdgarantin är en bra och viktig reform för patienterna. Reformen ska tas på allvar. Utmaningen kommer att vara vår förmåga att uthålligt och ständigt förbättra både tillgänglighet och patientsäkerhet. Det är därför olyckligt om vårdgarantin ska bli ett politiskt tillhygge i en stundande valrörelse. Om vårdgarantin nyttjas på så sätt, slår den hårdast mot patienterna och våra anställda som gör allt för att uthålligt förbättra tillgängligheten på bred front.




Kent Ögren, s

Agnetha Granström, mp

Britt Westerlund, s

Monica Carlsson, v
Läs mer om