Vårdpengar till skattesmitarparadis
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tyvärr, Erik Lundström, så tilltog min oro efter ditt inlägg. Du började med att säga att en debatt inleds innan en förändring startats med information. Riksdagsbeslutet om vårdens förändring trädde i kraft den 1 januari, denna förändring ersatte till stora delar den hälso- och sjukvårdslag som antogs år 1997 med tre grundläggande principer som är vägledande om lagens tillämpning.
Dessa tre principer är "människovärdesprincipen" (alla människors lika värde), "behovs-solidaritets-principen" och "lönsamhetsprincipen". Är dessa tre principer och i ovannämnd rangordning även tillämpliga i det "fria vårdvalet"?
Du vill att jag helt kan glömma hur Stockholm har sin struktur ordnad, varför? Är inte Stockholm ett av de första landsting som infört "det fria vårdvalet", enligt mitt förmenande med oroande resultat?
När det gäller det Socialdemokratiska respektive Folkpartiets förmåga att ge mig som patient bästa vården så blir det inget svårt val för mig. Det som ochså oroar mig i högsta grad är hur mina skattepengar används i vården.
Ett är då solklart; i offentlig driven vård så används mina skattepengar i vården på många sätt, även misslyckade. Men ändock så finns pengarna kvar i vården medan en allt större del av mina skattepengar hamnar utanför vården i privata fickor och i skattesmitarparadis utomlands med alliansregeringens "fria vårdval".
Denna debatt inleddes 2 januari av Hans Dahlgren, näringslivschef vårdföretagarna, och Jan-Olof Nordström, Svenskt näringsliv, för att i senare debattartiklar den 12 januari av Katarina Storm Åsell, näringslivspolitisk expert Vårdföretagarna, informera mig och många andra om det förträffliga i det fria vårdvalet.
I mina tidigare inlägg i denna fråga till ovannämnda digniteter så frågade jag utan att få svar hur de såg på artikeln i DN-debatt 10-11 september 2009 om hur miljader kronor av svenska skattebetalarnas pengar slussas vidare till skatteparadis utomlands.
Hur ser Erik Lundström på denna skattesmitarverksamhet? En fortsättning enligt mitt sätt att se kan bara bli ett rejäla underskott i landstingens ekonomier som åstadkommits i den "heliga" konkurrensens välsignelse och vars underskott ska täckas av ärliga skattebetalande svenskar och där landstingens framtida roll är att göra upphandlingar som är bra för konkurrensen på patientens och vårdkvalitens bekostnad.
Min oro inte enbart bekräftas, den tilltar också efter Erik Lundströms inlägg.