Vårdval - ett hån mot glesbygden

Luleå2010-11-30 02:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Norrbottens läns vårdcentraler arbetar inte på samma villkor.
Kuststädernas vårdcentraler, både de privata och de landstingsdrivna, har bättre villkor än glesbygdens. De behöver inte bekymra sig för akutsjukvård, palliativ vård eller långa ambulanstransporter. Kuststäderna har sjukhus som tar hand om de svåraste fallen.
Glesbygdens vårdcentraler, som till exempel Arvidsjaurs, måste fungera som små sjukhus. Dit kommer ambulansen med de svåraste fallen. För att kunna transportera de riktigt akut sjuka måste dessa först tas om hand och stabiliseras för att klara en transport på mer än tio mil.

Arvidsjaurs vårdcentral har inte någon läkare som arbetar heltid. Deras verksamhet bygger mest på stafettläkare, som kommer och far utan att följa upp sina patienter. Sjukhusledningen har fullt upp med att se till att den akuta jouren fungerar. Det är svårt att få tid för ett läkarbesök och som vårdtagare i Arvidsjaur får man vara glad om man får träffa någon läkare alls. För oss är ordet vårdval ett hån.
Några Arvidsjaurbor har, trots att det är ett par timmars resväg till närmaste privata vårdcent-ral, valt att registrera hos Cederkliniken eller Björnen i Piteå. Därmed tar de resurser från Arvidsjaur. Behöver de ambulanstransport, livsuppehållande akutvård eller palliativ vård lär Arvidsjaurs vårdcentral inte kunna stänga dörren och hänvisa dem till den vårdcentral de valt. Det skulle vara alltför brutalt.
Arvidsjaurs pensionärsföreningar, handikapporganisationer och byaföreningar har bildat ett nätverk för att få läkare till Arvidsjaur och andra glesbygdskommuner i samma situation. Vi uppmanar landstinget och andra myndigheter att ta fram ett program för en tillgänglig och kvalificerad vård också i glesbygden.

Vi föreslår att man till exempel inrättar ett glesbygdsstipendium där den läkare som tar en tjänst i en glesbygdskommun får sina studieskulder avskrivna efter fem eller tio år. Ett sådant stipendium skulle kunna få unga läkare att upptäcka vår bygds kvaliteter och stanna kvar.
Vi uppmanar alla norrbottningar att ställa sig bakom våra krav och påverka sina landstingspolitiker att ta vårt problem på allvar. Hela länet ska leva.
Läs mer om