Värmebehandlad kyckling kamouflerar bristande hygien

Luleå2008-10-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I den senaste tidens debatt i Kalix har det framkommit att företaget Matservice och Fazer Amica serverar färdigstekta thailändska kycklingfiléer till barn och gamla i kommunen. Många har upprörts över att maten värmebehandlas och skickas från andra sidan jordklotet.
Jag kan inte annat än att hålla med.

Den thailändska kycklingen är billigare än den svenska. Det beror bland annat på att den inte föds upp med samma tuffa regler kring kontroll och kvalitet som den svenska kycklingen.
Att den värmebehandlas beror på att Thailand helt enkelt inte får exportera färsk kyckling till EU. Detta på grund av att man i Thailand haft fågelinfluensa i kycklingbesättningar, något som aldrig har förekommit i Sverige.
Värmebehandlingen gör också att eventuella bakterier som exempelvis salmonella ska försvinna, så att den klarar de svenska kraven på livsmedelshygien. Det är alltså ett sätt att kamouflera bristande hygien.

I Sverige finns det gott om svensk kyckling som säljs till många kommuner. I exempelvis Eskilstuna kommun i Sörmland har man en egen policy kring matinköpen till skolan. Kommunen har valt att ställa krav på kvalitet och miljö när man handlar in maten, det är inte bara priset som styr.
Matservice och Fazer Amica är välkomna att kontakta mig på branschorganisationen Svensk Fågel så kan jag berätta om vad vi kan erbjuda.
Vi garanterar att kycklingen är uppfödd utan tillväxtantibiotika, fri från salmonella och enligt världens strängaste djuromsorgsregler.
Om man väljer att äta kött så är svensk kyckling även ett bra val för klimatet. Att transportera kyckling över halva jordklotet är självklart inte klimatvänligt. Det säger sig självt.

Sammanfattningsvis så finns det ingen anledning för barnen på förskolorna i Kalix att äta kyckling som har stekts flera veckor i förväg och transporterats hela vägen från Thailand.
Det finns gott om närproducerad, klimatsmart svensk kyckling.

Läs mer om