Vart är demokratin inom landstinget på väg?

Luleå2009-12-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Demokrati låter visserligen bra, men det är ingenting för Socialdemokraterna i landstinget. Vid senaste fullmäktigemötet behandlades en tjänstemannaöversyn av bland annat vårdplatserna i länet, dit också obs-platserna i Haparanda ingick. Denna översyn som sossarna hade beställt, var en gedigen rapport med många förändringar (försämringar) i sjukvården. Alla försämringar skyller sossarna på den dåliga ekonomin, som de dessvärre själva är orsak till.

Resultatet blev färre vårdplatser på alla sjukhus förutom i Sunderbyn, där tränger man in ytterligare vårdplatser i en redan överfull verksamhet. Med andra ord så är de andra sjukhusen sakta men säkert på väg att bli Närsjukhus, vilket är detsamma som en förstärkt vårdcentral. Slutresultatet kan bli att flera vårdcentraler kommer att samsas under samma tak.
Men sjukhuset då, vart tog det då vägen? Ja, det kanske väljarna borde börja fundera på.

Det jag reagerar starkt på, förutom nedskärningarna, är det sätt som Socialdemokraterna drev igenom ärendet på och vad beslutet innebär. "Landstingsstyrelsen avser inte att värdera och kommentera enskildheter i översynsrapporten".
Med andra ord, ingen debatt i fullmäktige. Hela landstingsledningen satt i princip tyst under oppositionens försök att få igång en debatt före beslutet. Det enda de sade var "Ja" när ordförande frågade fullmäktige om bifall till styrelsens förslag. Det var den demokratiska debatten.

I samma beslutsunderlag fanns det en punkt som nu innebär att: "berörd verksamhet får själva ta egna beslut om sina vårdplatser, förutom länets obs-platser, som landstingsstyrelsen ska fastställa".
det vill säga att verksamheterna får nu själva ta beslut om sina vårdplatser, vilket kan innebära att vissa av dessa, sett i ett längre perspektiv, sedan måste läggas ner. Detta kan ske utan att vi i oppositionen har någon möjlighet till påverkan.

Jag känner kalla kårar när jag ser likheten med en tidigare politiker i ett annat land. Han blev demokratiskt vald, men sakta och säkert avlövades oppositionen, så till slut stod han där som diktator, och ingen i det egna partiet vågade ha några egna åsikter. Arbetet med storregionen faller inom samma ramar.
De enda som kan förhindra den katastrofala maktcentraliseringen i landstinget, är de Norrbottniska väljarna, som vid valet 2010 har möjlighet att ta tillbaka demokratin till fullmäktige igen, ett fullmäktige där folkets representanter finns.
Läs mer om