Vart är Erik Lundström och FP i landstinget på väg?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I sin iver att hudflänga Socialdemokratisk politik och (S)-företrädare i allmänhet och den (S)-märkta landstingsledningen i synnerhet förtränger han helt bakgrunden och de faktiska förutsättningarna för beslutet om vårdplatsförändringarna vid novembermötet.
Han hinner påstå att förändringarna bara handlar om försämringar, att vårdplatser nu ska centraliseras till Sunderby sjukhus och som avslutning drämmer han till med att (S) i landstinget "agerade odemokratiskt och inte ville" diskutera frågan. Han glömmer dock helt bort att med ett enda ord nämna det minst sagt regelvidriga och odemokratiska agerandet vid landstingsfullmäktigemötet 4 april 2008, då hela oppositionen, inklusive Erik Lundström, i protest lämnade mötet och svek inte bara debatt och demokratiska spelregler utan också sina väljares förtroende.
Sanningen är ju att fullmäktige mötet 18-19 november i höst var fjärde gången som frågan om vårdplatsförändringarna och i det obs-platserna i Haparanda behandlades av fullmäktiges politiker. Hela grunden till frågan är ju inte heller en fråga om enbart besparing vilket Erik Lundström i egenskap av förtroendevald i landstinget på nära håll kunnat följa och därför åtminstone borde ha hört vår argumentation upprepade gånger
Vårdplatsförändringarnas syfte är till en del att modernisera organisationen, göra den mer flexibel för att snabbt kunna anpassas till medborgarnas behov men också att göra den mer likvärdig oavsett var man bor. Det handlar dessutom om att frigöra både pengar och personal till vården av de allra svårast sjuka.
För vår del handlade det om ett långsiktigt beslut för att stärka och utveckla vården i hela länet. Vi accepterar och respekterar naturligtvis att politiska motståndare inte ser eller tycker som vi.
Men det Erik Lundström gör när han till och med jämför landstingsledningen i Norrbotten med "ett annat lands diktatoriska ledare" lämnar en mycket fadd eftersmak. Det påminner inte alls om det öppna debattklimat som alla förtroendevalda politiker i ett demokratiskt samhälle har i uppdrag att försvara. Bitterheten och aggressiviteten i Erik Lundströms utspel understryker dock en annan allvarlig fråga:
Vart är han och Folkpartiet i Norrbotten egentligen på väg?
µ Svar till Erik Lundström,