Vårt förslag skapar rättvisa förutsättningar i hela länet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anledningen till jämförelsen är att vi i landstinget anklagas för bristande demokrati. Ytterligare en anledning till jämförelsen är att Sjukvårdspartiet ingår i ledningen i Boden. Dessutom har Sjukvårdspartiet det yttersta ledningsansvaret för socialnämnden.
Vårt beslut i landstinget handlar om att skapa rättvisa förutsättningar i hela länet. Dessutom vill vi av de resurser som frigörs satsa på dom palliativa patienterna. Hur ser två beslut i respektive verksamhet ut om man jämför dom med varandra..
Bodens kommuns korttidsplatser.
4 &tempmargin;9 korttidsplatser avvecklas på Erikslunden.
4 &tempmargin;5 platser tillförs Midgårdarna
(21 i dag + 5) .
4 &tempmargin;8 platser för LSS inrättas.
4 &tempmargin;9 korttidsplatser avvecklas till förmån av en utökning av LSS-platser för äldre.
Landstingets OBS-platser
4 &tempmargin;9 OBS-platser avvecklas på Haparanda vårdcentral.
4 &tempmargin;12 platser tillförs Sunderby sjukhus.
4 &tempmargin;Palliativa team inrättas.
4 &tempmargin;9 OBS-platser avvecklas till förmån av en utveckling av den palliativa vården.
Intressant att den borgerliga alliansen i Boden kan avveckla korttidsplatser för dementa i Bodens kommun med motiveringen att behovet minskar och att behovet för LSS-platser i kommunen för äldre ökar.
När landstinget ser samma minskade behov av OBS-platser vid Haparanda vårdcentral och dessutom ser det ökade behovet av palliativ vård i länet och vill satsa på den säger bland andra Sjukvårdspartisten Anders Sundström nej.
Samme Sundström (ordförande i nämnden) säger ja i Bodens socialnämnd till en neddragning av samma antal platser på Erikslunden. Landstinget vill öka antalet platser vid Sunderby sjukhus med 12 platser, Bodens kommun ökar endast 5 platser.
Landstinget vill satsa på den palliativa vården i länet och inrätta palliativa team, Bodens kommun inrättar 8 LSS-platser.
Nu ska man kanske inte jämföra en enstaka kommun med ett helt landsting som har ett länsansvar, men likheten är slående. Säger de allianspolitiker från Boden nej i landstingsfullmäktige av sakskäl eller bara för att obstruera och förhala en satsning av svårt sjuka människor i livets slut?
Överklagar man av samma anledning?
Handlar det om snabba, korta stilpoäng för eventuella väljare?
Det kan väl inte vara så att bara för att man är i opposition ska man säga nej till förslag från majoriteten, trots att det är en del av utvecklingen av hela länets sjukvård?
µ Svar till Kenneth Backgård och Dan Ankarholm.