Vattenfall en vinstmaskin
Centerpartiets Maud Olofsson föreslår att Vattenfall ska säljas ut till privata intressen. Samtliga borgerliga partier är överens om att ta in privata ägare men de har inte enats om formerna.
Leif Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Överkalix, och Anna Hövenmark, vänsterpartistiskt kommunalråd i Jokkmokk, är bekymrade över den nya polisorganisationen som koncentrerar polisens närvaro till ett fåtal orter i Norrbotten. Foto: Pär Bäckström FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det finns många exempel på hur privatiseringarna gör samhället fattigare. Ett sådant var när Stockholms kommun sålde sitt energibolag till privata ägare och energipriserna fördubblades på kort tid. Vinsterna hamnade hos företaget Fortums aktieägare. De som fick stå för notan var el- och fjärrvärmekonsumenter, hyresgäster och låginkomsttagare.
Vänsterpartiet säger nej till att privatisera hela eller delar av Vattenfall. Vårt parti vill använda Vattenfall för att driva på den gröna energiomställningen och göra bolaget till Europas ledande företag när det gäller hållbar elproduktion. Vi vill sätta stopp för satsningarna på kärnkraft och kol.
Världen och Sverige står inför utmaningen att ställa om energisystemen till en modern och långsiktigt hållbar produktion. Den här omställningen kommer att komma i konflikt med många av de stora energibolagens intresse av att ge högsta möjliga vinst till sina ägare.
Omställningen kräver investeringar i ny teknik och i förnyelsebar energi. En ny rödgrön regering kommer att genomföra en extra utdelning från Vattenfall med fem miljarder kronor för att skapa en riskkapitalfond. Fonden ska bidra till att stärka näringslivets konkurrenskraft, till exempel genom satsningar på företag som verkar i branschen för miljöteknik. På så sätt kan Vattenfall bidra till klimatomställningen, både genom sin verksamhet och genom avkastningen.
Maud Olofssons privatiseringsexperiment kan få allvarliga konsekvenser för basindustrin i Norrbotten. Samtidigt innebär en privatisering att det blir omöjligt att återföra vinster från vattenkraften till de län där produktionen sker.
Vi anser att Norrbotten har stora möjligheter att producera mer förnyelsebar energi som vindkraft, biobränsle och fjärrvärme. Därför ska vi använda Vattenfalls vinster för att öka tempot i energiomställningen och skapa nya jobb. Tillsammans med våra rödgröna besked om nya investeringar i järnväg, till exempel bygget av Norrbotniabanan, ger detta väsentligt förbättrade möjligheter att utveckla Norrbotten och hela norra Sverige.