Växthusprojekt ska förebygga diskriminering i arbetslivet
I dag anordnar DO en heldagskonferens i Kulturens hus för att presentera Växthusprojektet, en metod för att upptäcka och förebygga diskriminering ute på arbetsplatserna. Samarbetspartners är länsstyrelsen i Norrbotten och Röda Korsets byrå mot diskriminering i Luleå.
Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
7 000 anställda i antidiskrimineringsfrågor.
Ett exempel på förebyggande arbete inom privat sektor är hamburgerkedjan Max, som utbildar sina chefer i olika diskrimineringsgrunder, till exempel funktionshinder och har inlett ett samarbete med Samhall i syfte att erbjuda personer med funktionsnedsättning arbete.
4 En mängd SCB-undersökningar visar att arbetslivet är en samhällssektor där diskrimineringen är utbredd. I en enkät från 2005, "Upplever man att man blir diskriminerad", som gjordes bland 6 000 personer som lever i partnerskap, är utlandsfödda eller har en funktionsnedsättning, uppgav varannan att de någon gång upplevt sig bli diskriminerade. Mellan hälften och två tredjedelar av de fallen hade inträffat i arbetslivet.
4 I en undersökning gjord 2004 av Antidiskrimineringsbyrån i Umeå och SCB med 1 000 personer, hälften män och hälften kvinnor, svarade 91 procent att de ansåg att etnisk diskriminering förekommer "ofta" eller "ganska ofta" i arbetslivet. Motsvarande siffror för könsdiskriminering var 81 procent, funktionshinder 82 procent och sexuell läggning 43 procent.
4 En annan enkätundersökning från 2004, gjord av Antidiskrimineringsbyrån i Umeå och SCB i de fyra städerna Umeå, Stockholm, Norrköping och Göteborg visar att det bara var sex procent av de som känner sig diskriminerade som gör en anmälan.
Diskrimineringen är omfattande i det svenska arbetslivet. Men till stor del är detta ett dolt problem, som det talas tyst om ute på arbetsplatserna.
I år när vi fått en ny lag med två nya diskrimineringsgrunder, ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck, har det kommit in 480 anmälningar till DO till mitten av augusti.
Sverige har fått en ny Diskrimineringsombudsman som har i uppdrag att upprätthålla respekten för vars och ens lika värde och rättigheter. Men det går inte att avskaffa diskrimineringen i arbetslivet enbart med lagkrav och myndighetsinsatser.
Det finns arbetsgivare som bedriver ett mycket seriöst arbete för att tillförsäkra alla anställda lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen. Men mycket mer behöver göras av många fler. Ungefär 70 procent av Sveriges arbetstagare är medlemmar i facket. Cirka 325 000 har fackliga uppdrag. Det är därför ute på arbetsplatserna som det dagliga arbetet mot diskriminering måste föras.
Jag skulle gärna se att parterna både lokalt och centralt kan komma fram till ett kollektivtavtal som tar sikte på att motverka alla former av diskriminering i arbetslivet.
"Växthuset" är en praktisk och konkret metod för att upptäcka och förebygga diskriminerande strukturer och normer ute på arbetsplatserna.
DO:s vision är att principen om allas lika värde och rättigheter ska genomsyra det svenska samhället. För att nå dit behövs ett omfattande samarbete som inkluderar både arbetsmarknadens parter, myndigheter, den offentliga sektorn, näringslivet och olika ideella organisationer.