Vi behöver få arbetsro

En del av nyhetsrapporteringen har till och med bestått av direkta lögner. Nu måste vi alla på Textilservice få arbetsro, skriver Robert Espling och Björn Lagerkvist.

Luleå2005-11-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det går bra för oss på tvätteriet i Boden. Så var det inte för drygt ett år sedan.

Då skulle anläggningen läggas ned. Landstinget skulle i stället köpa textiltjänster från ett finländskt företag. Alla anställda skulle mista jobbet.

Nu blev det inte så. Efter det att upphandlingen, och alla turerna kring den, till sist blev klar så fick vi två som författat denna artikel möjligheten att köpa och därmed ta över och driva anläggningen vidare. I mars i år bildades Textilservice AB.



Att ta över en verksamhet innebär alltid en risk. Det kan gå bra. Det kan gå dåligt. Men så är det alltid när man driver företag. Det går aldrig att vara helt säker. Men vi trodde på anläggningen, vi hade en bra affärsidé och vi visste att personalen var duktig. Det var också dessa tre faktorer som var avgörande när vi fattade vårt beslut.

Efter köpet har vi alla, både ägare och anställda, arbetat intensivt för att företaget ska bli framgångsrikt. Det har vi alla, på kort tid, också lyckats bra med.

4 Vi får nu in flera nya order.

4 Vi har en god produktivitet.

4 Vi har en mycket tillfredställande lönsamhet.

Det är roligt att kunna konstatera att jobben tryggats för huvuddelen av dem som tidigare var anställda och att vi nu, till och med, kunnat börja nyanställa.



I samband med övertagandet av anläggningen ville vi hitta breda samförståndslösningar, och samarbetade därför med facket både lokalt och regionalt.

Vårt övertagande inkluderade cirka 70 procent av den tidigare verksamheten. Av den anledningen kunde tyvärr inte alla återanställas. Den produktion som övertogs, som numer enbart är av utpräglad indust-rikaraktär, är dock den som ger oss rimliga förutsättningar att bedriva en lönsam verksamhet. Låt oss också understryka att dessa industrijobb är mycket krävande på många olika sätt.

En mindre grupp av dem som inte återanställdes anser sig, som vi uppfattat det, vara orättvist behandlade. Det beklagar vi verkligen. Vi hade målet att rädda alla jobben och hela anläggningen. Men det gick inte.



Vi vill gärna säga att det möjligen finns sådant som vi kunde ha gjort annorlunda
i samband med övertagandet av anläggningen. Hade vi haft mera tid så hade vi exempelvis kunnat föra utförligare individuella samtal med samtliga anställda. Men under den aktuella perioden arbetade vi under en extrem tidspress. Vi var tvungna att snabbt hitta lösningar som dels:

4 var bra för de anställda både på kort och lång sikt.

4 gjorde att köpet byggde på affärsmässiga grunder.

Tyvärr har en del av nyhetsrapporteringen i Norrbottens-medierna inte speglat verkligheten på ett korrekt eller balanserat sätt.

Vissa inslag har till och med bestått av direkta lögner. Dessa är dock anmälda för vidare granskning.



Vi vill med denna artikel ödmjukt be alla medierna att från och med i dag eftersträva att göra balanserade artiklar och inslag om verksamheten. Företaget går, som sagt, bra. Vi får in nya order, vi har en hög produktivitet, vi växer och vi nyanställer. Vi som ägare har ett ansvar för våra kunder, företaget och alla anställda.

Nu måste vi alla på Textilservice få arbetsro.





Robert Espling,

verkställande direktör.

Björn Lagerkvist,

delägare.
Läs mer om