Vi blev sparkade från turordningslistan

Luleå2005-11-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Robert Espling och Björn Lagerkvist, NSD Debatt den 26 november.



Vem skulle inte behöva arbetsro? Lagerkvist och Espling tycks i sin artikel i NSD vilja insinuera att rapporteringen i media om de sparkade tvätteriarbetarna varit vinklad till Textilservice nackdel. Lagerkvist och Espling till och med går så långt att de anklagar media för att rapporteringen bestått av direkta lögner.



För att öka trovärdigheten hos Textilservice har Lagerkvist och Espling på ingen punkt talat om vad det är för lögner som de blivit utsatta för.

De pekar på att det går bra för företaget, och att de tog över av de förra ägarna. Det torde inte gått någon förbi att så är fallet, men vad har det egentligen med saken att göra? Underförstått skulle det kunna tolkas som att Textilservice därmed vill på ett finurligt sätt tala om, att nu går företaget bra när vi lyckats bli av med dem som blev sparkade.



Till fakta hör att de som blev sparkade kämpade för att rädda kvar jobben i Boden. Vi trodde på fortsatt jobb, och vi trodde att arbetsmarknadslagstiftningen skulle gälla oss, vi som stod bland de översta på den listan. Att arbetsgivarna försöker komma undan LAS (Lagen om anställningsskydd) med en ordlek och menar att vi inte blev återanställda, förhärligar inte deras trovärdighet. Vi blev sparkade från turordningslistan, vi stod som sagt bland de översta, vi är fortfarande utan jobb.

Arbetsgivarens skyldighet är att följa turordningen vid övertagande av verksamhet, tydligare kan det inte bli. Vi kan nämna att det är fler punkter man brutit mot, MBL samt bland annat riskkonsekvensanalys vid rotation, och allt det övriga som är kopplat till det nämnda.



Om Lagerkvist och Espling tillsammans med det lokala och regionala facket på ett seriöst sätt velat och haft ambitionen att göra breda samförståndslösningar, så hade det inte varit några problem. Det är i så fall bara att följa vad lagen i dessa sammanhang föreskriver. Och detta har man inte gjort, därför protesterar vi mot sådana orättvisor, som är en av orsakerna till att vi i Sverige kan få en instabil arbetsmarknad.



Nu kan vi konstatera att den breda samförståndslösningen Lagerkvist och Espling talar om, inte har med verkligheten att göra. Vill dessa också göra gällande och självutnämnt upphöja sina breda samförståndslösningar till lag? När vi kan konstatera att några av landets bästa jurister på LO konstaterat, att överenskommelsen mellan Textilservice AB och fackklubben om vilka som skulle återanställas i bolaget är ogiltigt. Och även konstaterat brott mot turordningsbestämmelserna för återanställning i lagen om anställningsskydd.



Vi som tar kampen mot orättvisorna vill att vår kommun och landsända ska kunna utvecklas i positiv riktning, det är ju ganska naturligt och logiskt och är en del av livsvillkoren att kunna ha en inkomst i det Sverige vi lever i. Vi vill naturligtvis också att arbetsmarknadslagstiftningen tas på allvar, och att medvetenheten för dessa lagar blir större hos arbetsgivare. Så att vi slipper se hur fack och arbetsgivare kommer överens att bryta mot lagen.



Vi sparkade har inget att dölja, men vad vi vet så reagerade Lagerkvist negativt på talet att arbetsgivarna tagit semester, då med hänvisning till att förhandlingarna var uppskjutna i två månader. Det svar vi fick den 25 oktober av Kenneth Strand, centralt på Industrifacket, var att förhandlingarna skjutits upp två månader till den 20 december på grund av semestrar på arbetsgivarsidan.

Vi anser att man ska prioritera så viktiga förhandlingar, som berör så många människor. Vi har heller ingen anledning att misstro Kenneth Strand. I vilket fall som helst anser vi att arbetsgivarna tagit semester från förhandlingarna, när man inte prioriterar dessa.




Elisabeth Enbom

För de före detta tvätteriarbetarna
Läs mer om