Vi har inte råd att låta människor gå utan jobb

Luleå2006-04-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Välfärd och omtanke om de yngsta och de äldsta bygger på att vi är många som bidrar till det gemensamma genom vårt arbete. För att kunna anställa fler lärare, mer personal inom hemtjänsten eller sänka tandvårdskostnaderna, så krävs skatteinkomster.

Vi har inte råd att låta människor gå arbetslösa. Både ekonomiskt, men framför allt mänskligt, är arbetslösheten förödande.

Vi socialdemokrater har därför som vår viktigaste uppgift att bekämpa arbetslösheten och öka sysselsättningen. I dag presenterar vi vårbudgeten med ett flertal insatser för att minska arbetslösheten och i synnerhet ungdomsarbetslösheten.



Grunden för att få ett arbete är en god utbildning. För många unga öppnas en rad valmöjligheter efter studenten. Många läser vidare på högskolan. Andra har gått ett yrkesförberedande program och söker jobb direkt efter gymnasiet. Vissa kanske väljer att åka utomlands under en period för att arbeta som volontär eller studera ett nytt språk.

Detta är också den tid i livet då många vill flytta hemifrån, skaffa egen bostad och få chansen att stå på egna ben. De allra flesta ungdomar har ett bra liv. De mår bra, har vänner och en fritid de värdesätter och en positiv framtidsbild. Samtidigt ser vi att allt fler unga inte ser lika ljust på framtiden.

Från mandatperiodens början hösten 2002 fram till
i dag har långtidsarbetslösheten bland unga minskat från

4 000 till 2 300 personer.

Det går åt rätt håll men det är tyvärr inte tillräckligt. Därför föreslår vi en rad insatser för att ytterligare pressa ned ungdomsarbetslösheten. Vi vet att ungdomar med gymnasie- eller högskoleutbildning får arbete i högre grad än
ungdomar utan avslutade studier. I ungdomsgruppen som helhet är arbetslösheten högre.

Vi satsar därför på att förstärka såväl vuxenutbildningen, folkbildningen som gymnasieutbildningen. Bland satsningarna inom utbildningsområdet finns sommarkurser för ungdomar som behöver extra stöd, stöd till lärlingsutbildningar, höjt studiebidrag och 1000 resurspersoner till skolor som behöver extra resurser.



För att göra det lättare för ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden kommer

1 000 plusjobb att avsättas särskilt för ungdomar från
den 1 juli 2006.

Regeringen har också infört ett allmänt anställningsstöd för den som varit utan jobb
i minst sex månader. Stödet innebär att företag och organisationer kan anställa unga personer till halva lönekostnaden under sex månader. Under 2006 kommer omkring 1500 personer mellan 20 och 24 år att få allmänt anställningsstöd.

För många har vägen in
i arbetslivet varit ett extrajobb eller sommarvikariat man haft under studietiden. Tyvärr är det i dag inte så lätt att få ett extrajobb eller sommarvikariat. Varje år får kommunerna ekonomiskt stöd för att öka ungas möjligheter till sommarjobb och inför sommaren 2006 höjer vi det stödet till totalt 100 miljoner kronor.



Vi behöver göra förbättringar som både ger unga bättre möjligheter till utbildning och underlättar möjligheten att få ett arbete. I stället för att försämra villkoren för unga på arbetsmarknaden vill vi underlätta för unga att få ett jobb.

Vi kan aldrig acceptera centerpartiets förslag om att försämra anställningstryggheten för unga och därmed göra dem till andra klassens arbetstagare.

Tvärtom måste vi förbättra anställningstryggheten så att även unga människor vågar och kan skaffa bostad och bilda familj. Alla ska med, så enkelt är det.

För oss socialdemokrater ska morgondagens vuxna sättas främst i dagens samhälle och det visar vi bland annat i vårpropositionen.



Lena Hallengren

Ungdomsminister, s

Kristina Zakrisson

Riksdagsledamot, s,

ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten
Läs mer om