Vi kommer att gå till samtal med öppet sinne
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den socialdemokratiska ledningen i landstinget, via gruppledningen, säger sig nu vara öppna för en ömsesidig dialog beträffande OBS-platserna. De vill även att vi alla tar ett ansvar för den fortsatta hanteringen av frågan.
Vi socialdemokrater i Haparanda välkomnar detta. Vi vill verka för en god lösning för medborgarna i samförstånd. Detta har inte varit möjligt då landstingets tjänstemän tidigare inte fått detta uppdrag från sin ledning.
Att uppdraget nu gått ut till landstingets företrädare ser vi som positivt. Vi förutsätter att uppdraget görs skyndsamt och att landstingsfullmäktige inte tar några beslut i frågan innan möjliga förslag och lösningar kostnadsberäknats och presenterats.
En utvecklad närsjukvård är viktig på alla orter i vårt län. En betydelsefull del av detta är OBS-platserna i Haparanda och Övertorneå, Pajala, Överkalix, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog. Vi i kommunerna anser att närsjukvård betyder att man med modern teknik kan föra ut en mer kvalificerad vård nära medborgarna.
Den vårdmodell som finns i dag möjliggör det, då landstinget organiserat sjukvården i samverkan mellan mottagning, ambulans och OBS-platser. En effektiv modell som har blivit en förebild även hos andra landsting i vårt land. Modellen har fått benämningen "Glesbygdsmodellen".
Glesbygdsmodellen är den mest kostnadseffektiva vårdstrukturen för att möta framtiden och borde fortsätta att utvecklas med hjälp av kvalificerad modern teknik, där fler patienter kan få vård på hemmaplan. Det betyder trygghet, tillgång till språk och kultur och främjar också kontakten med nära och kära.
Det sista är viktigt för tillfrisknande i allmänhet och särskilt viktigt vid vård i livets slut. Modellen är även human för multisjuka Norrbottningar, som återkommande drabbas av korta inläggningar. Att det kan göras i närheten av hemorten är viktigt för dessa vårdtagare.
Glesbygdsmodellen möjliggör även att enklare sjukvård kan fås på nätter och helger. Sjuksköterskekompetens med distansstöd från läkare finns alltid tillgänglig för mindre, akuta sjukvårdsinsatser.
Om vi frångår Glesbygdsmodellen försvinner inte bara OBS-platserna; akutverksamheten kvällar och helger försvinner också. Vi flyttar i stället vårdtagarna till våra vägar, med allt som våra geografiska avstånd innebär. Låt oss utveckla den framgångsrika modellen - inte avveckla den!
Från Haparanda har vi överlämnat ett förslag till landstinget som innebär att den framgångsrika "Glesbygdsmodellen" utvecklas i samverkan mellan landstinget och Haparanda kommun och ger besparingar till landstinget på 2,5 miljoner kronor per år.
Det är glädjande att den politiska (S)-ledningen nu tydligt uttalat att de vill ha en ömsesidig dialog och ett ansvar från alla parter i frågan. Vi välkomnar initiativet. Låt nu våra kompetenta tjänstemän från såväl landsting som kommun föra dialog. Våra representanter kommer att gå till samtal med öppet sinne.