Vi måste och ska ta ansvar
200 miljoner i minus, en annalkande lågkonjunktur, en oberäknelig spekulationshysteri på finansmarknaden, en borgerlig regering som med alla medel tänker driva igenom vårdvalssystem och fri etableringsrätt. Det är läget för Norrbottens läns landsting.
Landstingsråden Kent Ögren (s), Monika Carlsson (v), Agneta Granström (mp) och Britt Westerlund (s) påpekar att Norrbotten fortfarande har landets lägsta landtingsskatt.
Foto: Bengt-Åke Persson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Våra väljare, invånare och skattebetalare har, i egenskap av förtroendevalda landstingspolitiker, rätt att kräva av oss att vi agerar och rustar för att, oavsett förutsättningar och omvärldsförändringar, kunna garantera alla i länet en trygg och tillgänglig vård på lika villkor.
Förutom de åtgärder som verksamheten fått i uppdrag att genomföra arbetar vi i den politiska ledningen med ett antal förslag till strukturella, långsiktiga förändringar.
Vi ser att man på många håll inom verksamheten redan är igång med kortsiktiga besparingar för att minska underskottet till årets slut. Allt detta ska dessutom göras med bibehållen kvalitet och tillgänglighet.
Landstingsfullmäktige har fastställt en vårdpolitisk inriktning där det tydligt framgår hur vi prioriterar hälso- och sjukvården i Norrbotten. Vårt arbete för långsiktig balans i ekonomin handlar om både strukturförändringar och specialiseringar.
För primärvårdens del är största hotet just nu den moderatledda regeringens förslag till vårdvalssystem.
En stor och tung post i landstingets ekonomi utgörs av läkemedelskostnaderna och här ser vi stora möjligheter till kraftfulla kostnadsminskningar genom att använda vår egen läkemedelskommittés rekommendationer.
Hälso- och sjukvårdens största tillgång är det engagemang och den kompetens som personalaen har och verksamheten bygger på och därför kan vi inte utesluta att personal blir övertalig. Bland de viktigare insatserna på personalområdet är dock målet att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet.
En annan av de mera långsiktiga åtgärderna handlar om effektivare användning av lokaler genom bland annat samordning av verksamheter.
Det första och viktiga steget för en tillika nödvändig intäktsökning är det redan så omdiskuterade förslaget till skattehöjning. För landstingets del innebär det den första skattehöjningen på 20 år och ett första steg ifrån en nivå där Norrbottens läns landsting fortfarande har landets lägsta landstingsskatt.
Men de än viktigare motiven för en skattehöjning är norrbottningarnas rätt till en trygg och säker vård på lika villkor, i dag men också för framtiden. För det behöver vi rusta. Inte bara verksamheterna och den organisatoriska planeringen.
Det är vi landstingspolitiker som i första hand ska och måste ta ansvar. Vi fyra företrädare för landstingsledningen känner och vill ta det ansvaret.
Men vad vill oppositionen? Förutom att kritisera och ifrågasätta?