Vinter absolut ingen ursäkt

Glesbygden behöver säkra transporter på järnvägen. Företagen ska känna sig trygga när de skickar gods på järnvägen. Turistföretag ska inte behöva tveka när det bokar in sina kunder på järnvägen.

Luleå2011-03-18 02:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är viktigt att kunna lita på allmänna kommunikationsmedel som bjuds ut i form av bland annat buss och tåg, speciellt där det är långa sträckor och turtätheten är låg. Vi kan inte acceptera att de allmänna transporterna kommer sent, eller inte går, bara för att det är vinter.

Det är inget konstigt eller ovanligt att det blir vinter en gång per år. Försvaret att det är en extrem vinter går inte att åberopa vid varje tillfälle och år. Den samhällsekonomiska kostnaden för sena och inställda transporter torde vara mycket högt och i slutändan är det den enskilda personen eller näringsidkaren som får stå för fiolerna.

Vi som medborgare och förtroendevalda kan inte acceptera denna mentalitet, att "vi gör så gott vi kan, det är ju vinter". Det kostar att bedriva kommunikation men det kostar ännu mer att missköta uppdraget genom att bara köra när det är gynnsamt väder. Tar man på sig ansvaret att få en fungerande transport av både personal och gods ska man visa på att man klara av det.

Som exempel kan man i Japan, som har ungefär samma klimat som vi, ställa klockan efter tåget, det vill säga ska det stanna vid station X klockan 14:53 så är klockan 14:53 när man når stationen. Nästa exempel är Finland, där klarar man transporter på järnväg när det är kallt och vinter på ett mycket bättre sätt än vad vi klarar av.

Miljömässigt är de allmänna kommunikationerna bättre än bilkörning, koldioxidutsläppen per passagerare är lägre. Det är mycket säkrare att åka med kollektivtrafiken än att färdas fram med bil. Väger vi in miljöskäl i resonemanget och lägger till säkerhetsaspekten så får vi många positiva skäl till bättre fungerande transporter.

Satsar vi lite mer på att få transporterna att komma i tid så får vi igen det genom både skattepengar, bättre miljö och olyckor. Kan vi minska olyckorna på våra vägar minskar vi kostnaden på sjukvård och rehabilitering men också sjukfrånvaron. Som bonus får vi även mindre lidanden som är svåra att sätta en siffra på.

För att ha ett fungerande Norrbotten måste kommunikationerna fungerar väl. Detta behöver vi alla ta tag i och se till att operatörer och infrastrukturägare skärper sig, ingen tjänar på en "låt gå mentalitet".

Fördela mer resurser på drift och underhåll för järnvägen som är vår pulsåder. Vi behöver en robust och driftsäker infrastruktur, som är effektiv och miljövänlig, för att på ett säkert sätt klara av att leverera våra viktiga naturtillgångar till de globala kunderna och våga ta tåget vid personresor.

Läs mer om