Visa vilja med timtaxa på el

Svensk elmarknad fungerar allt sämre, något som inte minst vinterns prischocker på el visat. Genom att producera billigt och sälja dyrt gör eljättarna enorma vinster. Betalar gör svenska folket och hitintills har man inte haft mycket att sätta emot.

Med timtaxa på el skulle konsumenternas makt öka, miljön främjas och elpriserna bli lägre, hävdar Nils-Gunnar From.Foto: Göran Ström

Med timtaxa på el skulle konsumenternas makt öka, miljön främjas och elpriserna bli lägre, hävdar Nils-Gunnar From.Foto: Göran Ström

Foto: göran ström

Luleå2010-02-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men med timtaxa på el kan vi förbättra maktbalansen, få lägre konsumentpriser och minska belastningen på miljön.
Under vintern har elpriserna svängt kraftigt. Sällan har vi sett sådana extrema prishöjningar. Nu sitter många hushåll med en elräkning som kan vara hundratals kronor dyrare än normalt. Också i ett längre perspektiv har elpriserna ökat. Elpriset har mer än tredubblats de senaste tio åren. 1996 genomfördes avregleringen av elmarknaden. Politikernas mål med avregleringen var att skapa en bättre fungerande, mer flexibel elförsörjning. Ambitionen med att skapa en konkurrensutsatt elmarknad var god. Men i praktiken har ett oligopol uppstått där de tre eljättarna Vattenfall, Eon och Fortum står för över 90 procent av elproduktionen.
Maktbalansen på elmarknaden måste justeras. Ingen skulle acceptera att mjölken plötsligt en dag kostade 200 kronor litern. Lika självklart som det är att kunna påverka vad man köper i mataffären, lika självklart borde det vara att kunna påverka sin elkostnad. Men som elkonsument har man i dag inget val. Konsumentens makt att genom sin konsumtion kunna parera elpristopparna och se en effekt av det i plånboken är marginell. Samtidigt visar flera studier att viljan att kunna påverka sin elförbrukning är stor. Svenska folket vill få mer inflytande över sin elräkning.
Sommaren 2009 genomfördes en reform som innebar att elnätföretagen är skyldiga att en gång i månaden läsa av elmätarna, vilket innebär att 5 miljoner elmätare har bytts. Månadsavläsning är ett stort framsteg, men med tanke på att över 90 procent av de nya elmätarna även stöder fjärravläsning per timme är det märkligt att man inte har infört timtaxa på el.

Timtaxa på el är en förutsättning för att man som konsument ska kunna sänka sin elkostnad genom att styra sin konsumtion till tider på dygnet då priset är lägre, ofta på kvällar och nätter. Besparingen kan vara upp till 20 procent av elkostnaden och samtidigt gör man en rejäl insats för miljön. Låt oss ta följande exempel:
Stina Svensson bor i en lägenhet med en förbrukning på 5 000 KWh hushållsel. Stina släcker dagtid alla lampor och slår av standby på TV och dator. Hon låter givetvis kyl och frys gå som vanligt dygnet runt, men sätter på sin disk- och tvättmaskin då priserna är låga, det vill säga under kvälls- och nattetid.
Under december hade Stina kunnat spara 11,5 procent, motsvarande 9 öre/KWh, eller 75 kronor, genom att dra ner sin förbrukning när elen är dyr. Om samtliga Sveriges drygt 4,5 miljoner hushåll gjort som Stina skulle hushållen kunnat spara uppemot 500 miljoner kronor under december.
Detta är en mycket låg beräkning, eftersom en stor del av Sveriges befolkning bor i villa som förbrukar betydligt mer el än en lägenhet.

Räknar man på vinsten för miljön så hade vi under samma månad kunnat minska användandet av kol- och kondenskraftverk med 40 procent om vi haft timtaxa på el. Orsaken är att när konsumenten förflyttar en del av förbrukningen till kvällar och helger så blir samhällets totala förbrukning jämnare spridd över dygnet och vi slipper ta till smutsig el för att klara energiförsörjningen.
De flesta i elbranschen är överens om att timtaxa på el skulle gynna privatkonsumenten och tekniskt finns infrastrukturen på plats för att införa timtaxa på el för de allra flesta svenskar. Ändå har utvecklingen gått i stå. Orsaken är att det saknas vilja från nätbolag tillika elproducenter, eftersom de har dubbla roller och tjänar på en hög konsumtion vid tidpunkter då elen är dyr.
Regeringen borde sätta tryck på elnätsföretagen så att de aktivt erbjuder sina kunder möjligheten till timtaxa och överväga lagstiftning om inte branschen själv tar på sig ledartröjan. Det är hög tid att öka konsumentens makt, främja miljön och pressa ner elpriserna.
Läs mer om