Visst fungerar sjukvården i Norrbotten

Fotograf: Bengt-Åke Persson

Fotograf: Bengt-Åke Persson

Foto:

Luleå2005-11-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Thea Wanhatalo. NSD Debatt den 24 november.



Thea Wanhatalo drar i en debattartikel i NSD ett antal slutsatser om hälso- och sjukvården i Norrbotten. Tyvärr är det mesta som står i artikeln antingen helt fel, eller är missuppfattningar eller sammanblandningar av fakta. I sin debattartikel skriver hon, citat: ?Jag struntar i utredningarna, för jag och många med mig vet hur sjukvården fungerar?. Med den inställningen är det svårt att föra en konstruktiv debatt. Vi ska här ändå göra ett försök.

Vårdgarantin inte funnits i två år, som Thea Wanhatalo hävdar, utan det är ett nytt erbjudande som trädde i kraft den 1 november i år. Vi tror att Thea blandat ihop vårdgarantin med det fria vårdvalet som är något helt annat. Vårdgarantin innebär att man ska kunna komma i kontakt med sjukvården samma dag. Man ska få träffa en läkare om man behöver det inom sju dagar. Om läkaren så bedömer ska man få träffa en specialist inom 90 dagar efter beslut om remiss. Slutligen ska behandling påbörjas efter högst 90 dagar efter läkares beslut.



Landstinget i Norrbotten klarar i dag vårdgarantins gränser på de allra flesta områden. Och inom de områden där vi har problem pågår en intensiv aktivitet för att uppfylla målen i vårdgarantin. Inom ortopedin, där det råder en brist på ortopeder i hela landet, kommer landstinget i Norrbotten att öka antalet höftledsoperationer på kort tid från 450 per år till över 1 200. Det är en remarkabel ökning som i ganska rask takt kommer att råda bot på nuvarande kösituation.

Detta har kunnat ske tack vare att vi gjort det som Thea Wanhatalo och andra kraftigt protesterat mot, nämligen att koncentrera viss verksamheten till färre sjukhus. Genom den arbetsfördelning som skett mellan länets sjukhus kan vi utnyttja resurserna bättre - till fördel för patienterna.



För Kiruna sjukhus har detta inneburit att vi i dag har ett väl fungerande akut medicinskt omhändertagande. Det är med stolthet vi kan konstatera att vi också genomför satsningen på IVAK, som innebär att intensivvården, akutsjukvården och ambulanssjukvården integreras. Genomförande av en IVAK-lösning vid sjukhuset är baserat på ett sedan tidigare inkommet önskemål från personalen, som nu kan realiseras.

Som en ytterligare trygghetsfaktor för befolkningen i Kiruna tillkommer lösningen med att kunna ha flygplatsen öppen dygnet runt. Både IVAK och flygplatslösningen är ett resultat av de diskussioner som förts mellan landstinget och företrädare för kommunen och näringslivet i Kiruna. Med de beslut som nu finns är vi övertygade om att framtiden är tryggad för Kiruna sjukhus.



Slutligen ett par ord om det som Thea Wanhatalo kallar ?skrytbygget Sunderby sjukhus?. Det var länge sedan vi hörde det uttrycket. När hon skriver om att där finns många vakanser är hon inte riktigt uppdaterad. Det har aldrig varit så många läkare anställda vid Sunderby sjukhus eller i Norrbotten för den delen som i dag. Rekryteringsläget ser över lag bra ut. Vi har 660 läkare i landstinget (en ökning med 30 på tio år), 550 av dessa är fast anställda, 70 är AT-läkare (läkare under utbildning) och 40 är vikarier.

Det är främst inom primärvården vi har vakanser och där pågår ett intensivt rekryteringsarbete. Problemet är att på det här området, liksom inom ortopedin, finns en läkarbrist i hela landet. Den bristen är reell och beror inte på ?inkompetenta landstingsråd och direktörer? som Thea Wanhatalo hävdar. Men å andra sidan bryr hon sig inte om fakta. Hon vet ju hur det är ändå.



Kent Ögren, s

Agnetha Granström, mp

Britt Westerlund, s

Monica Carlsson, v
Läs mer om