Chefen för Jordbruksverkets växtodlingsenhet Staffan Eklöf, anser att genmodifierad potatis med antibiotikaresistenta gener är helt ofarlig för miljö och hälsa. Därför sätts nu försöksodlingar av potatisen på flera platser i Sverige.
Världshälsoorganisationen, WHO, och Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, anser till skillnad från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, och Jordbruksverket, att denna antibiotikaresistenta gen är ett hot mot "extremt viktiga" antibiotiska preparat. Framförallt preparat för att behandla multiresistent tuberkulos, en sjukdom som är på frammarsch. Sedan 2002 har användningen av samma preparat ökat med 25 procent
i Sverige. Det väljer Eklöf att inte bemöta i sin replik.
Greenpeace vill att våra myndigheter ska sluta att ta onödiga risker med antibiotikaresistens. Här handlar det om en föråldrad teknik som företagen inte längre använder i nyare sorters genmodifierade organismer, GMO. Samhällsnyttan med potatisen är dessutom lika med noll - papper får vi redan från skog och returpapper.
EG-kommissionen har beslutat att GMO med antibiotikaresistensgener som kan ge negativa effekter på hälsa och miljö ska fasas ut. Men dit räknar inte Jordbruksverket den GMO-potatis som hotar viktiga läkemedel.
Samtidigt välkomnar Eklöf att antibiotikaresistensgener på sikt ska bytas ut mot andra alternativ. Varför då, om de är helt ofarliga? Och när? Kanske när företaget bakom potatisen, Plant Science Sweden, har hunnit tjäna tillbaka sina satsade pengar?