Ytterligare ett slag i ansiktet
Den borgerliga regeringens löntagarfientliga politik fortsätter. Det började med försämringar i arbetslöshetsförsäkringen, fortsatte med sjukförsäkringen och nådde nyligen en ny bottennivå med förslaget om förändringar av semesterlagen.
Kommunals sjukskrivna och arbetsskadade medlemmar förlorar tusentals kronor på lägre beräkningsgrund för semesterlönen.Foto: fredrik sandberg
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Långtidssjuka förlorar minst 13 semesterdagar och arbetsskadade förlorar upp till 25 eller fler semesterdagar, det vill säga ett års betald semester försvinner. Den 25 november ska lagförslaget behandlas av riksdagen och därför uppmanar vi från Kommunals sida Norrbottens borgerliga riksdagsledamöter, Krister Hammarbergh (M) och Stefan Tornberg (C), att rösta nej till förslaget.
Se till att förslaget åker ner i papperskorgen där det hör hemma.
Kommunal kan i dag redogöra för konsekvenserna av de föreslagna förändringarna i semesterlagen:
4 Beräkningsgrunden för semesterlön per dag sänks, vilket innebär tappade tusenlappar för Kommunals sjukskrivna och arbetsskadade medlemmar.
4 Frånvaro på grund av sjukdom eller arbetsskada ska bara vara semestergrundande under ett intjänandeår, det vill säga man tar bort ett helt år i beräkningen av semesterlönegrundande frånvaro för sjukskrivna och arbetsskadade. För en långtidssjuk innebär förslaget i praktiken en förlust av 13 betalda semesterdagar. För den som skadat sig i arbetet innebär det en förlust av 25 eller fler betalda semesterdagar.
Det är orättvist och oacceptabelt att försämra ytterligare för sjukskrivna och arbetsskadade. Att ta från fattiga och sjuka och ge till rika och friska är inget annat än omvänd Robin Hood-politik. Därför uppmanar Kommunal regeringen att dra tillbaka sitt orättvisa förslag och föreslår bland annat följande:
4Kollektivavtalets roll ska värnas. Detta innebär att vi anser att det även i fortsättningen ska kunna avtalas i kollektivavtal om bättre förmåner än i lagen. Semesterlagen ska vara fortsatt dispositiv, åtminstone i de delar som gäller i nuvarande lagstiftning.
4 Det är viktigt att regelförändringarna inte missgynnar kvinnor eller män.
4 Det är inte rimligt att eventuella förenklingar missgynnar sjukskrivna eller arbetsskadade, vars ekonomiska marginaler redan kraftigt beskurits av riksdagens beslutade förändringar i sjuklönelagen.
4 Förenklingarna får inte heller missgynna arbetstagare med annan anställningsform än tillsvidareanställning på heltid.
Enligt förslaget ska lagen träda i kraft den 1 april 2010. Den 1 april har valts med hänsyn till att intjänande- och semesteråret enligt lagen påbörjas vid denna tidpunkt, och till att det stora flertalet kollektivavtal på arbetsmarknaden löper ut vid denna tidpunkt.
Nu är det upp till bevis för Norrbottens borgerliga riksdagsledamöter att trotsa partipiskan. Sjukskrivnas och arbetsskadades trygghet på arbetsmarknaden vilar i era händer. Valet är enkelt. Våga rösta nej den 25 november!