I år förväntas bostadsbyggandet minska och en positiv trend hävs. Dessvärre utgör det bara en begränsad del av problembilden. De hemlösa blir fler, trångboddheten ökar, boendesegregationen tilltar och allt fler personer med svag privatekonomi, unga vuxna och våldsutsatta kvinnor söker sig oftare till socialtjänsten för att få hjälp att skaffa en bostad. Kommunernas socialtjänster tvingas idag att ta ett ansvar långt utöver vad socialtjänstlagen kräver.
Utvecklingen är den naturliga konsekvensen av ett långvarigt för lågt bostadsbyggande, ineffektivt nyttjande av befintliga bostäder på grund av låg rörlighet, dyr nyproduktion och en stor invandring.
Det är därför ingen slump att allt fler i dag efterfrågar en ny sammanhållen social bostadspolitik, och det måste få kosta. Det gamla receptet med en generell bostadspolitik lika för alla kompletterat med att bygga mer och helst också ”enkelt och billigt” ger inte längre bostäder till de mest utsatta hushållen.
Det behövs nya, riktade åtgärder som hjälper de mest utsatta på bostadsmarknaden och som främjar social rörlighet. Utgångspunkten måste vara enskildas behov, inte systemlojalitet. Det är viktigt att hålla isär begreppen behov och efterfrågan på bostadsmarknaden eftersom många av dom som har behoven saknar möjlighet att bo i dom bostäder som tillkommer på marknaden. Detta får dock inte bli ett hinder i att fortsätta bygga eftersom vi får igång en flyttkedja som är livsviktig just nu.
Våra medlemsföretag verkar mitt i denna utveckling och bidrar till värdefulla insatser, men ser också att dagens lösningar inte räcker. Utifrån denna verklighet redovisar vi bland annat följande förslag i den rapport som Fastighetsägarna tagit fram ”HEM – vägen till en bättre social bostadspolitik”.
Rikta ekonomiskt stöd direkt till hushållet. Bostadsbidrag och bostadstillägg bör höjas och göras tillgängligt för fler. Gör det också möjligt att få förhandsbesked om rätt till bostadsbidrag.
En utveckling och ökad användning av sociala kontrakt i bostadsbolagens hyresbestånd. För att undvika stigmatisering ska dessa lägenheter inte samlas i vissa hus eller trappuppgångar.
Ålägg kommunerna att upprätta handlingsplaner för att motverka vräkningar, där fungerande samverkansformer mellan lokala hyresvärdar och kommunen måste garanteras.
Ge fler hushåll möjlighet till bostadsfinansiering
Inför ett skattegynnat bosparsystem och även möjlighet till startlån med subventionerad ränta så att också ekonomiskt svaga hushåll kan köpa en bostad.
Stärk incitamenten att hyra ut del av egen bostad genom höjt schablon-avdrag vid andrahandsuthyrning och höjd inkomstgräns för bostadstillägg.
I Sverigehar diskussionen om social bostadspolitik länge präglas av att svensk bostadspolitik är överlägsen andra länders. Det förhållningssättet har stått i vägen för ett konstruktivt samtal om hur bostadsmarknaden kan göras tillgänglig för fler. Och priset har varit högt. Både för enskilda och samhället. -
Vi sitter inte på alla svar, men med vår rapport och våra förslag hoppas vi inspirera fler att bidra med ytterligare ideér och underlätta för ansvariga politiker att utforma de åtgärder som behövs. Att vänta är inte ett alternativ.