Svar till Eva Östling, NSD Debatt den 21 november.
Eva Östling argumenterar i Norrländska Socialdemokraten för att lägstalönerna måste frysas. Detta är något som skulle leda till större ekonomiska klyftor och på sikt lägre produktivitet, snarare än att minska arbetslösheten.
Att nivån på de lägsta lönerna sägs påverka möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden är inte någon nyhet. Forskarna är dock inte eniga om detta samband. De bygger på teoretiska resonemang, och studier i länder som USA och Storbritannien och inte bara kan direktöversättas till svenska förhållanden.
Östling vill ge intrycket att alla får en bra lön efter ett tag. Inte heller detta stämmer. Det fastslås i Konjunkturinstitutets rapport att 30 procent av de som går in på låg lön är kvar bland de tio procent lägst avlönade på fem års sikt.
Det är slående att dessa typer av krav hörs mest från arbetsgivare i branscher där lönenivåerna redan är låga. Kvinnodominerade branscher där lägstalönerna för vuxna arbetande kan vara så låga som 19 000-20 000 kronor per månad före skatt.
Vad skulle då hända om dessa löner frystes medan kostnaderna för att leva fortsätter att stiga? Jo, de som har dessa löner skulle få väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop.
Är det en sådan samhällsutveckling vi vill se? Ska vissa personers arbetsinsats värderas så lågt att pengarna inte räcker för att försörja sig själv och sin familj? Vårt svar är att vi inte vill se en sådan utveckling. Alla förtjänar en lön som går att leva på. Och vi ska som samhälle sikta på högre produktivitet, inte lägre löner.
Arbetslösheten är oacceptabelt hög. Det behövs samhällsnyttiga investeringar inom bland annat välfärden, bostadsbyggande och infrastruktur. Investeringar som skapar jobb och som får fart på ekonomin, vilket i sin tur skapar efterfrågan och jobb även inom till exempel tjänstenäringarna och tillverkningsindustrin.
Det måste också satsas stort på utbildning. Vänsterpartiet är överens med den nya regeringen om en helt annan inriktning på utbildningspolitiken där antalet platser inom högskolan, Yrkeshögskolan och vuxenutbildningen byggs ut kraftigt.
Arbetslösheten är ett av våra största samhällsproblem. Det är också ett stort problem att så många lösningar som presenteras utgår från ekonomiska teorier som bygger på verklighetsfrånvända resonemang.