Alla ska få vara med och bygga Luleå

Norrbottens län2016-11-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att Luleåborna är mycket nöjda med sin kommun. Det visar resultaten från statistiska centralbyråns medborgarundersökning. Däremot är de inte nöjda med att det finns för få bostäder. Jag och mina politikerkollegor har lyssnat, funderat och det senaste två åren på allvar tagit sats och gör nu verklighet av planerna på bostads­byggandet.

Vi insåg att bristen på bostäder i Luleå var så stor att fler behöver få möjlighet att hjälpa till med bostadsbyggandet. Fler fastighets­ägare måste känna att de är välkomna till Luleå. Därför ville vi att Lulebo inte längre skulle äga 80 procent av alla hyreslägenheter utan i stället, precis som tidigare, vara den största och bästa fastighetsägaren men med ett innehav på runt 50 procent av marknaden.

Beslutet vi tog gjorde det möjligt för större fastighetsägare att etablera sig i Luleå och vara med och bygga ett bra Luleå för alla.

En nackdel för dig som är bostadssökande är att du måste stå i flera bostadsköer. Det vill vi underlätta. Bostad Luleå är en gemensam bostadskö med visionen att samla alla lediga lägenheter, oavsett fastighets­ägare, i samma kö. Bostad Luleå ska gör det lättare för dig som söker bostad och enklare för fastighetsägaren som söker en ny hyresgäst.

Bostad Luleå ska vara en kostnadseffektiv verksamhet med tydligt fokus på den som är bostadssökande. Eftersom vi inte vill att kostnaden för bostadskön ska drabba andra verksamheter inom välfärden ska den vara självfinansierad. Det innebär att inte en enda krona ska betalas av skattepengen. Därför har vi en årsavgift på 250 kronor för dig som vill stå i bostadskön. Utslaget per månad blir det 21 kronor.

En politik för att bygga fler bostäder i Luleå handlar också om en god och långsiktig planering. Var ska vi bygga? Hur ska det byggas? Framför allt, för vem ska det byggas?

Det bästa sättet för att hålla nere kostnaderna för den som bygger och för samhället i stort är att bygga där det redan finns infrastruktur i form av vatten och avlopp, vägar, kollektivtrafik, skolor och äldre­boenden. Här har vi i Luleå tagit krafttag. Vi har tagit en tydlig bebyggelsestrategi som bygger på principen om förtätning. Dessutom satsar vi stort på en helt en ny stadsdel, Kronan och vi planerar ett nytt bostadsområde, Hertsöheden för att ge några exempel.

Fler som bygger, en aktiv och ekonomiskt smart bebyggelse­planering samt snabba beslutsvägar – det är några delar av vår samlade bostadspolitik. Men det räcker inte. Varför går det så sakta att bygga i Luleå – eller gör det det?

I dag tar det cirka ett år att ta fram en detaljplan som talar om hur mark och vatten ska användas samt hur vi ska bygga. Ett år kan uppfattas som en lång tid men är ur ett Sverigeperspektiv snabbt när det handlar om detaljplaner. Skanska har bland annat lyft fram Luleå som ett gott exempel med en professionell detaljplaneprocess.

Ändå är tiden från idé till färdig bostad fortfarande för lång. Vi vill alltid ha en tidig dialog med de som vill bygga och med dig som är kommuninvånare för att få en ännu smidigare och snabbare process. Även om vi har potential att bli ännu bättre är byggprognosen i Luleå god. Vi lovade att det skulle byggas 1 500 bostäder under mandatperioden och prognosen pekar nu på 2 000.

Vi behöver ständigt blir bättre och jag är väldigt intresserad av att höra dina förslag.